Vaspitači najavili protest u subotu, zahtevaju povećanje plate: “Dešava se da upišemo duplo više dece, a i dalje je isti broj radnika”

|

Članovi Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja najavili su protest za subotu, 28. septembar na Slaviji. Povodom toga, na Kurir televiziji gostovala je predsednica Samostalnog sindikata predškolskog obrazovanja i vaspitanja Srbije, Bosiljka Jovanović.

“Plata za život i dostojanstvena plata nije isto. Dostojanstvena plata podrazumevala bi 21% uvećanje cene rada. Ne pristajemo na veštačku podelu Vlade zaposlenih na nastavno i nenastavno osoblje”, rekla je Jovanović na početku.

“Početna zarada sa fakultetom je 86.000, a ono što smo mi predložili je 104.000 dinara. U sistemu vaspitanja i obrazovanja je bitan svaki učesnik, od čistačica i spremačica do ljudi u računovodstvu, kako bi vaspitač mogao da obavlja svoj rad. Samo će vaspitači sa sedmim stepenom obrazovanja, odnosno 4.000 vaspitača, biti obuhvaćeni ovim povećanjem, što je izuzetno loše”, isrpičala je ona.

Jovanović dodaje i da je ovaj protest samo prvi u nizu, kao i da je isplaniran detaljan plan akcije, i da planiraju da vrše pritisak na više načina.

“Po zakonu, cena rada za vaspitače ne može biti niža, ali može biti veća ako budžet to dozvoljava. Po zakonu mi po normativu možemo da upišemo 20% dece više nego predviđeno, samo ako je dolaženje bilo umanjeno prošle godine. Vremenom, mi smo počeli da upisujemo grupu ipo, dakle nomrativ plus 50 odsto. Negde se dešavalo da se upišu po dve grupe, a broj vaspitača je i dalje po normativu”, kaže Jovanović.

Ona je dodala da udruženje godinama pokušava da dobije beneficirani radni staž, ili spusti granicu za sticanje penzije na 60 godina, a naročito za ljude koji rade kao vaspitači u jaslicama, jer kako kaže, pored vaspitačkog posla oni imaju i dizanje tereta.

Izvor: kurir.rs