Sutra slavimo Začeće Svetog Jovana: Dan je dobar za krštenje deteta – Svaki roditelj bi trebalo da ispoštuje važan običaj

|

Srpska pravoslavna crkva 6. oktobra obeležava praznik Začeća Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, dan ispunjen radošću i Božijom milošću.

„Ovog dana slavimo Božiju milost, čudo i mudrost; milost prema pobožnim roditeljima svetog Jovana, starcu Zahariji i starici Jelisaveti, koji su ceo život želeli i molili Boga za dete; čudo Jovanovog začeća u postarijoj utrobi Jelisavetinoj; i mudrost u Božijem planu za ljudsko spasenje. Sa Jovanom je Bog imao velike namere, da on postane prorok i Preteča Hristu Gospodu, Spasitelju sveta“, piše na sajtu SPC.

Prema predanju, roditelji Svetog Jovana Krstitelja, Zaharija i Jelisaveta, ceo su život težili potomstvu, a kada su bili u zrelijim godinama, anđeo im je javio da će dobiti sina koga treba nazvati Jovan.

Zabeleženo je da je Zaharija zanemeo kada je saznao da će postati otac. Kada se rodio Jovan Preteča, od Zaharija je traženo da na tablici napiše ime sina, a kada je to učinio, ponovo je progovorio. Jovan je u svojim propovedima kritikovao moralno posrnuće savremenika, pozivajući ih na pokajanje i povratak Božijim zakonima. Krštavao je ljude u reci Jordan, govoreći im da on krsti vodom, ali da za njim dolazi onaj koji će ih krstiti Duhom Svetim i ognjem.

Preporučuje se da se deca krste 6. oktobra, jer se veruje da se tog dana događaju čuda.

Takođe, ovaj dan je povoljan za molitvu za zdravlje dece, kao i za mir, radost i ljubav u porodici. Roditelji bi trebali da podsete svoju decu koliko su im dragocena i da im pokažu svoju ljubav. Onima koji još nemaju dece, narodno verovanje poručuje da, uz duboku veru i molitvu, mogu zaslužiti Božiju milost.

Izvor: espreso.co.rs