Sutra slavimo čudo Svetog Arhangela Mihaila: Pazite da uoči praznika ne učinite greh – Tiče se zdravlja

|

SPC i njeni vernici sutra proslavljaju čudo Svetog Arhangela Mihaila. U noći 18. na 19. septembar po gregorijanskom Sveti Arhangel Mihailo silazi u pakao da oslobodi duše pokojnih grešnika koji su za života bili kršteni i za koje se Pravoslavna Crkva moli.

Prema legendi, jedan neznabožac imao je gluvonemu ćerku, ali mu se, iako nije bio hrišćanin, u snu javio arhangel Mihailo koji mu je poručio da ćerka treba da mu se umije na tom izvoru.

On je to i učinio, pa je nakon molitve umio ćerku, koja je istog momenta izlečena. Nakon tog čuda su se i on i ćerka krstili i stupili u hrišćansku veru, a čovek je na tom mestu sagradio crkvu Svetog arhangela Mihaila koja i danas postoji.

Prema crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava “onog koji je kao Bog”. Na grčkom jeziku reč “arhi” znači glavni/prvi, a “angelos” znači vesnik, anđeo.

Na sutrašnji dan, kako se veruje u narodu, obavezno treba moliti za izlečenje, ali i oprostiti grehe svima za koje smatramo da su nam načinili nepravdu i tada će im se ostvariti najveća želja – oni i njihovi najvoljeniji biće zdravi. Takođe, običaj kaže da se i večeras pred spavanje treba pomoliti svecu.

Izvor: espreso.co.rs