Sutra je veliki praznik, a jedna stvar je zabranjena: Veruje se da ćete privući smrt bližnjeg ako ovo uradite

|

Sveti Jovan Zlatousti slavi se, po crkvenom kalendaru, dva puta u toku godine – na dan slave 26. novembra, ali i 9. februara kad se obeležava dan prenosa njegovih moštiju.

Svetac je bio veliki govornik, pa otud i njegov nadimak, a narod ga je voleo jer im je, jednostavnim rečima tumačio Sveto pismo. Njegove pouke se citiraju i dan-danas, a u narodu se veruje da u znak sećanja na svetitelja treba obavezno pročitati bar poneki pasus iz Svetog pisma ili druge poučne knjige.

Sveti Jovan Zlatousti propovedao je strpljenje, dobrotu i opraštanje. Ostali su zabeleženi njegovi citati:

Ako budeš odgovarao ukorom na ukor, onda ćeš raspaliti vatru. Nije na šteti onaj koji trpi zlo, nego onaj koji čini zlo. Ne budi zlopamtljiv, ako nećeš da uvrediš sebe samoga. Nema ničega bezopasnijega, nego li oprostiti neprijatelju; nema ništa opasnije, nego li mu se osvetiti. Prava vera pri poročnom životu ne donosi nikakve koristi. Nema većega tiranstva, koje bi bilo tako nepodnošljivo, kao navika; ne nazivaju nju uzalud drugom prirodom.

Na praznik Svetog Jovana Zlatoustog, veruje se da zavađeni treba da se pomire, a uvređeni da oproste. Na današnji dan, po običaju, žene ne uzimaju u ruke igle i vunicu. Veruje se da, ukoliko se nit prekine, to sluti na smrt bližnjeg.

Izvor: espreso.co.rs