Sutra je Mala Gospojina – Vernicima se jedan greh ne prašta: Žene ovo nikako ne bi trebalo da rade

|

U subotu, 21. septembra, srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju praznik rođenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Mala Gospojina.
Ovaj dan označen je crvenim slovom u crkvenom kalendaru, što znači da u vezi praznika postoje određene zabrane, i smatra se jednim od značajnijih praznika.

U narodu je ovaj praznik najviše povezan sa običajima koji slave rađanje. U mnogim krajevima, porodice slave u svečanom raspoloženju, a često se održavaju i vašari.

Žene na Malu Gospojinu ne bi trebalo da obavljaju kućne poslove, kao što su pranje veša ili čišćenje, jer se veruje da poslovi koji se rade rukama na taj dan donose nesreću. Osim toga, ne preporučuje se započinjati nove projekte na ovaj dan, već ih treba odložiti.

Prema narodnom verovanju, ako je na Malu Gospojinu vreme vedro, očekuje se sunčana jesen i zima.

Predanje o Presvetoj Bogorodici kaže da su joj roditelji Joakim i Ana bili veoma stari kada su je dobili. Marija je rođena u Nazaretu, a već u trećoj godini odvedena je u Jerusalimski hram, gde je od sedme godine živela u molitvi i bogosluženju.

U 15. godini, arhangel Gavrilo joj je objavljuje radosnu vest da će roditi Sina Božijeg. Nakon Hristovog rođenja, Marija ga je pratila kroz život, a posle njegovog vaznesenja, živela je još 24 godine, pomažući bolesnima i siromašnima.

Izvor: espreso.co.rs