Stigli rezultati psihijatrijskog veštačenja osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić: Nalaz je ključan za odluku o kazni

|

Dejan Dragijević (50) i Srđan Janković, osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić (2) su prema saznanjima nakon psihijatrijskog veštačenja u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu proglašeni uračunljivim.

Oni su u aprilu bili upućeni na psihijatrijsko veštačenje u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu, koje je trajalo dvadesetak dana. Danas su iz Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru potvrdili da su osumnjičeni na osnovu nalaza veštaka proglašeni uračunljivim.

„Danas su dobijeni zapisnici o psihijatrijskom veštačenju iz Specijalne zatvorske bolnice i prema veštačenju su uračunljivi“, saopptili su iz tužilaštva.

Prema dosadašnjim pristiglim DNK rezultatima veštačenja koji su pristigli u Više javno tužilaštvo u Zaječaru, još uvek nema bioloških tragova devojčice Danke Ilić. Iz VJT u Zaječaru navode da je i dalje u toku veštačenje kretanja vozila osumnjičenih na osnovu GPS uređaja i očekuje se zapisnik o veštačenju.

Nalaz psihijatrijskog veštačenja jako će uticati na odluku o krivičnoj sankciji. Posle ovog nalaza jasno je da Dragijević i Janković mogu da dobiju doživotnu robiju, odnosno isključena je mogućnost za izricanje mere bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi, na šta bi imali pravo da je ustanovljeno da su neuračunljivi.

Osumnjičenima se na teret stavlja krivično delo teško ubistvo deteta za koje je po izmenama Krivičnog zakonika koji je stupio na snagu 1. decembra 2019. godina zaprećena kazna doživotne robije bez uslovnog otpusta.

Izvor: nova.rs