Stefan pitao šta da pokloni mladencima kao kum – Zbog odgovora ostao u šoku: “Sve ispod 5.000 evra je sramota”

|

Kumstvo u Srbiji se smatra jednom od najvećih časti, ali u savremenom društvu sve više ljudi se pita koliko novca je prikladno pokloniti kao kum na venčanju i da li će moći da ispuni zahteve mladenaca, a da se pri tom “ne obruka”.

Muškarac iz Srbije koji se na „X“ potpisuje kao Stefan visoki, pitao je za savete o tome koja su uobičajena pravila kada si kum na venčanju. On se raspitivao i kolika suma novca bi bila primerena za poklon, a odgovori su ubrzo počeli da se ređaju.

„Mala pomoć… kada si kum na svadbi, kakva je praksa kada je koverta u pitanju, kolika je suma ok…“ glasilo je Stefanovo pitanje.

Neki bili ozbiljni i praktični, a drugi su se kao po običaju bavili humorom i cinizmom.

“Kum daje onoliko koliko može i shodno svojim mogućnostima. Čoveče, sutra dan ćeš krstiti nečiju decu. To je svetinja i to onaj koji zove nekog za kuma treba najviše da iskaže poštovanje. Mi samo gledamo ko koliko daje.“, napisao je jedan od pratilaca.

Možda i najbolja definicija stigla je od sledećeg tviteraša.

“Kum je svetinja, a ne bankomat. Sve smo pokvarili, sve.“, kratko je napisao on.

Drugi su se ipak bavili praktičnim savetima, kao što je predlog da se iznos prilagodi lokalnim standardima: “Zavisi gde živite. Ako ste u Srbiji, onda je 500 evra ok, ako ste “preko grane” onda duplo.“

Onima koji se bave formom umesto suštine, najbolji komentar je stigao od tviteraša koji je napisao “da je sve ispod 5.000 evra” malo.

“Pa mislim da je ispod 5000 evra sramota“, kratko je napisao.

Bilo je i komičnih komentara koji su odražavali preterana očekivanja: “Još malo i kumovi će dizati mladencima kredit za stan” “Prase ili jagnje, torta, gajba piva to mora, plus darovi za ukućane. Koverta 500-1000 plus poklon, plus kićenje, darivanje i muzika. To je ukratko.“, “Kum da plati more, kuma zimovanje, normalno”, ređali su se komentari.

Iako su stavovi različiti, jedno je nesumnjivo: kumstvo i dalje ostaje važan i poštovan deo srpske tradicije koja se samo prilagođava modernim tendencijama i željama mladenaca.

Izvor: blic.rs