Slavimo Svetog Pantelejmona: Dan je dobar za polazak na put, a ako uradite jedno, veruje se da je uspeh zagarantovan

|

SPC i njeni vernici 9. avgusta proslavljaju praznik Svetog velikomučenika Pantelejmona, u našem narodu poznatog i kao Sveti Pantelija. Sveti velikomučenik Pantelejmon (na grčkom znači pun samilosti, sveosećajan) rodom je iz Nikomidije (današnji grad Izmir u Turskoj), od oca neznabošca i majke hrišćanke.

Još kao mladić izučio je lekarske nauke. Imao je isceliteljske moci. Uspeo je da izleči jednog slepca, kojeg su lekari bezuspešno lečili. Lekari su ga optužili caru Maksimilijanu, pred kojim se on izjasnio kao hrišćanin, te je bio osuđen na smrt.

Za Svetog Panteliju narod veruje da je brat Svetog Ilije. Danas je povoljan dan za započinjanje nekog posla. Veruje se da će svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim. Prema predanju, sreća će pratiti i putnike koji polaze na put.

Sveti Pantelija je, kako se veruje u narodu, brat Svetog Ilije, čiji je praznik proslavljen nedelju dana ranije, a mnogi ga obeležavaju i kao krsnu slavu, a širom Srbije se na ovaj praznik održavaju sabori i vašari.

Spada u ognjene svece, kao i Sveti Ilija i Ognjena Marija. Zato, na današnji dan nije dobro raditi u poljima.

Izvor: espreso.co.rs