RHMZ objavio prognozu do polovine septembra: Hoće li biti produženog leta ili već možemo da se spremamo za jesen

|

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) na svom je sajtu objavio prognozu “iz dana u dan”, do sredine septembra. Do kraja ove nedelje, 18. avgusta, zadržaće se veoma toplo vreme sa maksimalnom temperaturom od 35 do 41 stepen, upozorava RHMZ, a kiša i nagli pad temperature očekuju nas oko 19-20. avgusta. Nakon toga možemo na neko vreme da predahnemo od velikih vrućina.

Kasno leto nastavlja se u prvoj polovini septembra. Prema sezonskoj prognozi RHMZ ovaj mesec će u većem delu Srbije topliji i prosečno vlažan, a u Jugozapadnoj Srbiji topliji i suvlјi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru biće u proseku viša za oko 1 stepen u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 14.6 stepeni.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće takođe sa vrednostima u proseku višim za oko 1 stepen u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.3 stepeni.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U jugozapadnoj Srbiji biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 50 mm, najavio je RHMZ.

Kako će biti u prvoj polovini meseca u različitim krajevima Srbije, pogledajte na fotografijama u okviru teksta.

Izvor: nova.rs