Prve maline stigle na pijace, a od cene se vrti u glavi: Prodaju ih na grame jer vam za kilogram treba više od “crvene”

|

Tržišna cena malina varira iz godine u godinu, a u prilog tome govori i činjenica da se samo u proteklih nekoliko sezona otkupljivala za 150 do 450 dinara po kilogramu.

Ove godine se očekuje prosečan rod malina, a sigurna cena znaće se neposredno pre same berbe. Kako predviđaju stručnjaci, cena “crvenog zlata” bi mogla da se kreće od 150 do 350 dinara za kilogram.

Međutim, proizvođači malina u Srbiji najavili su nedavno da neće brati to voće ukoliko iznos bude ispod minimalnog od 350 dinara jer, računajući troškove berača, nemaju računicu za ovaj posao.

I dok se otkupna cena još uvek ne zna, na beogradskim pijacama prodavci deru stanovnike prestonice, pa tako za samo 100 grama crvenog zlata traže čak 150 dinara. Prosta računica govori da za kilogram treba platiti neverovatnih 1.500 dinara, što je skuplje i od mesa.

S druge strane, cene ostalog voća su, čini se, u razumnim granicama, pa ćete tako jagode naći po ceni od 300 do 450 dinara za kilogram, a trešnje su uglavom od 250 do 400 dinara.

Izvor: kurir.rs