Prosvetari izneli plan protesta 2. oktobra: Nema nastave, a pridružiće im se i zaposleni u pojedinim vrtićima

|

Pošto Vlada Srbije nije odreagovala na protest prosvetnih radnika i nenastavnog osoblja, koji je održan prošle nedelje u Beogradu i drugim većim gradovima u Srbiji, oni su odlučili da 2. oktobra sprovedu jednodnevni štrajk. Kako predstavnici reprezentativnih sindikata kažu za Nova.rs, toga dana neće biti nastave u školama, a predškolske ustanove u kojima postoje sindikalne organizacije, neće primati decu. Ovo su svi detalji predstojećeg štrajka.

Iako su prosvetari očekivali da će Vlada Srbije odnosno premijer Miloš Vučević reagovati na njihov protest koji je održan 16. septembra i upozorenje da ispuni ono što im je obećao i potpisao, to se ipak nije desilo.

Zbog toga su reprezentativni sindikati doneli odluku da u sredu 2. oktobra sprovedu drugi, radikalniji protest, kada će se zaposleni u školama i predškolskim ustanovama iz cele Srbije tačno u podne okupiti ispred Skupštine Srbije, a zatim će šetati do zgrade Vlade.

Ono što je drugačije u odnosu na prethodni protest jeste učešće predškolskih ustanova, koje će se priključiti prosvetnim radnicima, a kako saznaje Nova.rs, predškolske ustanove na teritoriji Srbije koje imaju sindikalne organizacije tog 2. oktobra neće raditi.

Prema rečima Dobrivoja Marjanovića, predsednika Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, neće svi vrtići štrajkovati, kao što nikada ne štrajkuju baš sve škole.

Preduzete mere biće vidljive, što je i cilj prosvetnih radnika.

„Kao što smo već najavili, tog dana obustavićemo nastavu u osnovnim i srednjim školama. Skup će biti ispred Skupštine. Novina je da ćemo imati akciju dan pre protesta, dakle 1. oktobra. Okupićemo se ispred zgrade Vlade, gde će sva četiri reprezentativna sindikata držati konferenciju i provešćemo tu dva sata kako bismo pokazali predstavnicima Vlade da ćemo prvo mi početi s obustavom rada, a onda i svi drugi“, kaže Marjanović.

Marjanović najavljuje da se 2. oktobra ispred Skupštine okupljaju prosvetni radnici iz cele Srbije, te da se očekuje veliki odziv.

„Očekujem nikad veći broj naših kolega zato što se od akcije koju smo imali 16. septembra ništa nije dogodilo u našu korist, u smislu da se Vlada oglasila i iznela bolju ponudu za nas. Samo je bilo izjave u medijima da Vlada neće promeniti svoju prvobitnu ponudu o onih 12 i osam odsto. Premijer tvrdi da država nema novca, a mi znamo da ima, ali se očigledno troši na neke druge stvari, dok im prosveta nije prioritet“.

Tokom prethodnog protesta, prema proceni reprezentativnih sindikata, bilo je više od 90 odsto škola koje su sprovele neki vid štrajka, dok Ministarstvo prosvete i Vlada iznose informacije da je svega 34 škola obustavilo rad.

„Tih 34 škola uopšte nisu otvarala svoja vrata i to je tačno. Ali onaj procenat odnosi se na sve one škole koje ili nisu radile, ili su radile skraćeno. Nekih 30 odsto škola je onih u kojima je tek nekoliko kolega radilo. Oni nisu članovi sindikata i izrazili su želju da rade. A neke kolege radile su skraćeno. Tako da to pokazuje da je odziv veliki i da će isto tako, ako ne i više, biti 2. oktobra“, kaže on.

Oni koji ne dođu u Beograd, kaže Marjanović, imaće svoje sindikalne sastanke u školi u 10 časova, bez ikakve obaveze da tu ostanu i dalje.

Marjanović podseća da se Vlada obavezala na Protokol koji je potpisala, kako inače i počinje dokument.

„Protokol počinje sa: ‘Vlada se obavezuje…’. I kako onda premijer može da kaže da godinu dana od potpisivanja to više ne važi?. Zaista ne znam šta bih rekao. Bilo kako bilo, ne odustajemo. Posle ovog protesta, razgovaraćemo međusobno, svi sindikati, dogovaraćemo se o daljim koracima koje ćemo preduzeti, ali najradikalniji vid bio bi zaključavanje škola na duži vremenski period. Ne ostavljaju nam previše izbora“, ističe Marjanović.

Predsednik sindikata „Nezavisnost“ Srđan Slović kaže u razgovoru za Nova.rs da u njihovom sindikatu postoji nekoliko predškolskih ustanova na teritoriji Srbije. Tačan brojih onih koji će stupiti u štrajk, ne zna.

„Predškolske ustanove su se međusobno anketirale i rešile su da i one štrajkuju, s obzirom na to da je i njihov zahtev Vlada odbila, tako da smo kolektivno odlučili da nastave u školama neće biti, kao ni prijema dece u vrtićima. Međutim, očekujemo da jedan broj vrtića potpuno sprovede ovu odluku, dok će drugi sprovesti drugačiji oblik protesta, tako što će, umesto u šest ujutru, vršiti prijem dece u devet ili deset. Neki vrtići će najnormalnije raditi“, objašnjava Srđan Slović.

Dodaje da predškolske ustanove u Bujanovcu, Vranju i Loznici sigurno neće raditi, dok će se o drugim vrtićima znati do kraja nedelje.

Izvor: nova.rs