Prosvetari dali Vladi rok od 2 nedelje – Stigao odgovor od ministarke: “Jedino što je moguće sa ovim finansijskim potencijalima…”

|

Prosvetni radnici četiri sindikata danas su širom Srbije održali proteste, a u školama nije bilo nastave. Oni su izneli svoje zahteve i dali rok Vladi Srbije od dve nedelje da ispune traženo.

Ubrzo je od ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović stigao odgovor. Ona je izjavila da glavni cilj prosvetara, koji su danas održali protest, a deo njih i obustavio rad, da se teži ka izjednačavanju početne plate u prosveti sa prosečnom platom u javnom sektoru – jeste zajednički i dobar cilj.

“U ovom momentu januarsko povećanje bi zapravo značilo da plata početnika u prosveti iznosi 94 odsto te prosečne plate. Mi mislimo da je to jedino moguće s ovim finansijskim potencijalima”, poručila je ministarka prosvete za Tanjug.

Đukić Dejanović je pozvala prosvetne sindikate da rade zajednički, sa predstavnicima Vlade, na vaspitno-obrazovnim programima đaka, na njihovoj bezbednosti, ali i bezbednosti prosvetnih radnika i dostojanstvu škole.

“Smatram da treba kroz dijalog da tražimo rešenja za bezbednost dece i nastavnika, tu uvek može da se radi na unapređenju”, izjavila je Đukić Dejanović.

Ministarka prosvete je navela da je 35 odsto škola danas obustavilo rad, a da je bilo škola u kojima je 70 odsto osoblja učestvovalo u štrajku. Podsetila je da predstavnici Vlade održavaju dijalog sa prosvetnim sindikatima, a da je dogovor da sastanke organizuju na svake dve nedelje.

Ministarka Đukić Dejanović je podsetila da je Vlada ispunila 80 odsto zahteva iz protokola, iz novembra prošle godine. Dodala je i da u oktobru počinje javna rasprava o izmeni krivičnog zakonika, koja će obuhvatiti status zaposlenih u prosveti i koja predviđa strože kazne za one koji narušavaju bezbednost prosvetnih radnika.

Izvor: telegraf.rs