Podivljale cene pred sabor u Guči: 4 noćenja kao celo letovanje – Ipak, sve je rasprodato još u aprilu

|

Pred predstojeći Sabor trubača u Guči, 63. po redu u ovom mestu su rasprodati ili rezervisani svi smeštajni kapaciteti. Od 1. do 4. avgusta koliko manifestacija traje, rezervisani su skoro svi ležajevi i u obližnjim selima, kao i u Čačku gde posetioci već tradicionalno odsedaju.

U poslednje vreme je postala praksa da većina stanovnika Guče napušta svoje kuće i stanove koje izdaju saborašima. Za to vreme oni borave u svojim domaćinstvima po okolnim selima.

Najjeftiniji smeštaj u Guči košta oko 35 evra, ne računajući auto-kamp koji je takođe popunjen. Za ovaj novac gost dobija ležaj u sobi koja ima osam ili 10 kreveta, sa zajedničkim kupatilom. Kupatilo je zajedničko ne samo za goste te sobe, već za sve koji su smešteni na tom spratu.

Još uvek nije poznato koliko košta najskuplji smeštaj u Guči, jer jedini hotel u varošici još uvek nije objavio cene za vreme trajanja Sabora. Svakako, bez obzira na cenu mesta u njemu su odavno rezervisana.

“Već nekoliko godina unazad deo kuće izdajem jednom od viđenijih ugostitelja koji iznajmljuje dve sobe i koristi ceo sprat, sa kuhinjom i kupatilom. Pored njega tu su smešteni i svi njegovi zaposleni. Za četiri noćenja uzeću 1.000 evra. Isti takav prostor izdajem u prizemlju, 50 evra po ležaju, što ispadne 1.200 evra”, kaže meštanin Guče koji otkriva da je smeštaj izdao još u aprilu.

U Turističkoj organizaciji Dragačevo su potvrdili da su svi smeštajni kapaciteti popunjeni. Onima koji prenoćište nisu rezervisali na vreme preporučuju smeštaj u domaćoj radinosti u nešto udaljnijim selima, kao i okolne gradove.

“Rezervacije za smeštaj tokom Sabora su krenule još krajem prošle godine, u novembru. Prenoćište uglavnom rezervišu stranci, a i ove godine ih imamo sa svih strana sveta. Pored Nemaca, Austrijanaca, Slovenaca, ove godine organizovano dolaze i Grci koji stižu sa nekoliko autobusa”, rekla je Aleksandra Mitrović, direktorka Turističke organiozacije Dragačevo.

Ona je istakla da je najjeftiniji smeštaj 35 evra i to su kreveti u domaćoj radinosti sa zajedničkim kupatilom, dok prenoćište košta do 200 evra, koliko treba izdvojiti za dvokrevetni apartman. U ovu cenu je uključen i doručak. Mitrovićeva naglašava da i ove godine nisu određene cene hrane i pića, već ugostitelji bukvalno dan pred početak Sabora donesu tu odluku.

Izvor: espreso.co.rs