Penzije rastu preko 10 odsto: Odluka o datumu povećanja pada u naredna dva meseca

|

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će penzije biti povećane za najmanje 10 odsto.

„Penzije moraju da idu najmanje 10 odsto na gore i to je sad moje obećanje, videćemo tačno koliko, ali najmanje 10 odsto u sledećem budžetu. Sad da li ćemo moći da imamo povećanje mesec dana ranije i da ide od novembra ili decembra ili od januara, videćemo. Ali u naredna dva meseca moramo tu odluku da donesemo“, rekao je Aleksandar Vučić.

Penzije su poslednji put povećane u januaru ove godine za 14,8 odsto, te sada prosečna penzija iznosi skoro 46.000 dinara.

Nedavno je povećanje penzija u istom iznosu (oko 10 odsto) najavio i ministar finansija Siniša Mali.

On je tada rekao da će se razgovori o tom pitanju voditi između avgusta i oktobra. U poslednje dve godine penzije su povećane ukupno 56 odsto, a bilo je i redovnih i vanrednih usklađivanja.

Prema najavama i obećanjima državnika, prosečna penzija do kraja 2027. godine biće 650 evra. Sada je prosečna penzija oko 390 evra, dok su pre 12 godina bile 202-203 evra, podsetio je ministar.

Prema rečima direktora Fonda PIO Relje Ognjenovića, sa januarskim povećanjem najniža penzija u Srbiji za korisnike iz kategorije zaposlenih i samostalnih delatnosti iznosila je 24.987,67 dinara, a najviša za sve korisnike 230.145,48 dinara. Uvećana je i vrednost opšteg boda koji utiče na visinu prvog obračuna penzije, a koji sada iznosi 1.345,88 dinara.

Izvor: alo.rs