Osvanule cene iz Berlinskih marketa: Velika čokolada 270, puter 350 dinara – Ručak u restoranu jeftiniji nego u Srbiji

|

Ekipa Telegrafa nedavno je u Berlinu, a pošto su glavna tema u Srbiji cene koje nezaustavljivo rastu, tom prilikom svratili su i u par prodavnica, kako bi proverili kakva je situacija u Nemačkoj.

Na ekipu Telegrafa jak utisak je ostavila povoljna cena čokolade, gde ona od 270 grama, poznate marke, na akciji košta 270 dinara. Inače, cena iste poslastice u srpskim marketima kreće se od 400 na akciji do 600 dinara po regularnoj ceni.

Tabla čokolade može se naći i ispod jednog evra, a primera radi, pakovanje od 200 grama lešnika prelivenih čokoladom košta samo 2.19 evra. Popularna grickalica kod dece, Pringles, na akciji košta 220 dinara.

Pakovanje putera od 250 grama staje samo 350 dinara, ali i ima i onih renomiranih brendova koji koštaju oko 470 dinara za istu gramažu. Margarin iste gramaže je malo iznad evra, tačnije 150 dinara.

Ono što ekipa Telegrafa nije očekivala u ovo doba godine jeste kutija od 10 komada farbanih jaja. Ona u ovom nemačkom supermarketu košta 2.49 evra, odnosno 290 dinara.

Što se tiče hrane na ulici i u restoranima, cene su slične kao i u Srbiji. Takođe, cene se razlikuju od lokacije do lokacije, što je normalno za turističke gradove poput Berlina. Primera radi, u blizini popularnog tržnog centra “Bikini Berlin”, u nekadašnjem zapadnom delu grada, popularni curry wurst košta 6,50 evra dok je ista porcija nadomak TV tornja upola jeftinija, pa se vredi prošetati zbog bolje cene, ali i razgledanja Berlina.

Gazirana pića u restoranima mogu se naći od 3.50 do 5 evra, dok pivo košta oko 4,50 evra. Kada su u pitanju cene hrane u restoranima, one takođe variraju, ali porcija kobasica sa kiselim kupusom i pireom, košta 1.200 dinara. Složićete se, cena je dosta povoljnija od većine restorana u Srbiji. Kada uzmemo u obzir plate u Nemačkoj i Srbiji, računica je sasvim jasna.

Izvor: telegraf.rs