Od onoga što Srbi bacaju, Danci su razvili unosan biznis: Uz malo ulaganja, prave proizvod koji košta 700 dinara po kilogramu

|

Zamislite samo koliko se kafe dnevno popije u svetu i koliko se taloga baca svakodnevno, bilo da se radi o domaćinstvima ili kafićima i restoranima. Većina ljudi bi pomislila da nije šteta baciti talog u đubre i da on ničemu ne služi, ali to nije baš tako, jer neko je upravo u tome video šansu za biznis.

Danci tvrde da je većina vrednih sastojaka kafe sadržana baš u tom talogu koji mi olako bacamo. Kako su Danci jedni od vodećih svetskih ljubitelja kafe, u kompaniji Beyond Coffee imaju sledeću praksu: od kafića nabavljaju talog kafe koji bi se inače bacio i koriste ga za – uzgoj bukovače.

Ohlađeni talog kafe pomešaju s micelijumom, vegetativnim delom gljive koji se sastoji od razgranatih niti. Sve se to drži u kontejnerima, a proces uzgoja traje mesec dana.

Najpre se tri nedelje drže na toplom, tamnom mestu koje simulira tlo u kojem bi pečurke rasle u prirodi. Zatim se na nedelju dana premeštaju u hladnije prostorije sa visokom vlagom i više svetlosti, i u tom periodu počinju da niču bukovače.

Danci ističu i kako je moguće uzgajati pečurke u više navrata korišćenjem istog taloga, a kada ga iskoriste, prosljeđuju ga lokalnim poljoprivrednicima, koji ga i dalje koriste. Bukovače rastu na urbanoj farmi udaljenoj samo kilometar od radnji u kojima ih prodaju.

Isto tako možete kupiti i micelijum i početni paket od recikliranog materijala za kućne uzgajivače, tako da ih možete i sami uzgajati u sopstvenom domu od taloga kafe koju vi pijete, a možete ga i zatražiti od komšija.

Za samo mesec dana imaćete svoje jestive bukovače. Inače, u domaćim trgovinama kilogram bukovače u Srbiji trenutno košta oko 700 dinara.

Izvor: espreso.co.rs