Objavljena lista najboljih zemalja na svetu – Srbija je predzadnja, a opis tužan: “Vođena rivalstvima i etničkim tenzijama”

|

Švajcarska je treću godinu zaredom proglašena za najbolju zemlju na svetu, prema novom istraživanju. Srbija je zauzela predzadnju poziciju na listi.

Analiza je uključila ocene više od 17.000 ljudi širom sveta o tome kako se svaka nacija rangira u kategorijama kao što su moć, otvorenost za biznis i kulturni uticaj. Na vrhu liste najboljih opet se našla Švajcarska, koja je skoro svake godine od 2017. godine bila na prvom mestu, napominje Daily Mail.

U godišnjoj listi Najbolje zemlje, koju je objavio U.S. News & World Report, 15 evropskih zemalja našlo se na prvih 25 mesta, dok su Istočna i Jugoistočna Azija zauzele četiri mesta, Bliski Istok dva mesta, a Severna Amerika i Okeanija imale su po dva mesta.

Na spisku se našlo ukupno 89 zemalja i Srbija je na 88. mestu – čak i posle Ukrajine, koja je na 80. mestu, i posle Azerbejdžana, Irana, Kazahstana… Po ovoj listi ispada da je samo u Belorusiji gore nego kod nas.

„Srbija je mala država u centralno-jugoistočnoj Evropi čija je istorija vremenska linija evropskih ratova koji datiraju iz srednjeg veka. Savremena Srbija odražava nejasnoće i protivrečnosti moderne Evrope – kulturno bogate, relativno razvijene ekonomski, ali vođene regionalnim rivalstvima i etničkim tenzijama“, stoji u obrazloženju.

Inače, Hrvatska je na 47. mestu, Slovenija na 65. mestu.

„Prosečna ocena“ Srbije je 1,5 od mogućih 100 koliko je ponela Švajcarska.
Najgore smo prošli u najvažnijim kategorijama – kvalitet života 5,6; moć 4,3; agilnost 3,0; kulturni uticaji 2,5… Ali zato je „otvorenost za biznis“ ocenjena sa 45,9, najviše zahvaljujući „jeftinim troškovima proizvodnje“.

Izvor: nova.rs