Nevreme i tamni oblaci se približavaju Srbiji: Pašće ogromna količina kiše – RHMZ izdao upozorenje za nekoliko delova zemlje

|

U zvaničnom upozorenju RHMZ-a navodi se da se kišni oblaci približavaju, a tokom večeri se očekuju intenzivnije padavine na severu i zapadu Srbije.

Prema informacijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kiša će početi da pada u četvrtak (3. oktobra) i kratkotrajno će se pojačati tokom noći na severu i zapadu zemlje (od 10 do 30 mm). Više padavina, uključujući pljuskove sa grmljavinom, predviđa se za petak, naročito u regionima od Kosova i Metohije, preko Zapadnog Pomoravlja i južne Šumadije, prema istoku i jugoistoku Srbije (s prosečnom količinom od 20 do 40 mm, dok se na Kosovu i Metohiji lokalno očekuje i preko 60 mm za 24 časa). U naredna dva sata u Vojvodini, Beogradu i centralnoj Srbiji povremeno će padati kiša.

Tokom dana će veći deo zemlje biti umereno do potpuno oblačan, dok će na severozapadu Srbije biti hladnije. Na jugu i jugoistoku zemlje zadržaće se duži sunčani intervali uz letnje temperature. Padavine će tokom dana najčešće biti u Vojvodini, dok će u ostalim delovima kiša biti lokalna i kratkotrajna. U noći se očekuje širenje padavinske zone na celu teritoriju uz pojačanje kiše i pljuskova. Duvaće slab do umeren, a na planinama i u košavskom području povremeno jak južni i jugoistočni vetar, koji će u Vojvodini (osim južnog Banata) skrenuti na severni i severoistočni. Najviša temperatura kretaće se od 13 stepeni na severozapadu Vojvodine do 27 stepeni na jugoistoku Srbije.

U petak (4. oktobra) na severu i zapadu zemlje ujutro se očekuje kiša, koja će tokom dana prestati. U ostalim delovima Srbije biće padavina, pljuskova i grmljavine, a u južnoj, centralnoj i istočnoj Srbiji ponegde će biti izraženiji, uz količine padavina od 20 do 40 mm, dok se na Kosovu i Metohiji lokalno očekuje više od 60 mm za 24 časa. Na krajnjem jugoistoku padavine će početi tek posle podne, a maksimalna temperatura u tom delu Srbije dostizaće oko 30 stepeni. Na severozapadu će biti znatno hladnije (oko 15 stepeni). U košavskom području duvaće jak jugoistočni vetar, a na jugu Banata sa udarima olujne jačine.

Za vikend (5. i 6. oktobra) i dalje se očekuju povremene kratkotrajne kiše i lokalni pljuskovi, a u subotu na jugu i jugoistoku i grmljavina, ali obilne padavine nisu na vidiku. Početkom naredne sedmice, u ponedeljak i utorak (7. i 8. oktobra) biće pretežno sunčano uz blagi porast dnevnih temperatura, dok se od srede (9. oktobra) predviđa novo prolazno naoblačenje s kišom.

Izvor: nova.rs