Nemanja Majdov žestoko kažnjen jer se prekrstio na meču: Džudista objavio mejl – Ovo je njihovo skandalozno objašnjenje

|

Srpski džudista Nemanja Majdov našao se u fokusu medijske pažnje nakon skandalozne odluke da se suspenduje na pet meseci i to zbog toga što se prekrstio uoči borbe na Olimpijskim igrama.

Ova krajnje nepravedna odluka izazvala je veliku buru u javnosti, a kažnjeni džudista je na društvenim mrežama objavio i mejl koji je stigao na adresu Džudo saveza Srbije u kom stoji pokušaj objašnjenja sramne kazne.

“Dragi gospodine Majdov, tokom petog dana Olimpijskih igara u Parizu, 31. jula 2024. godine, pokazali ste jasan religijski znak kada ste ulazili na borilište za vaš meč sa gospodinom Teodoresom Celidisom (Grčka) u okviru osmine finala u kategoriji do 90 kg”, piše u mejlu.

Pravilnik Svetske džudo federacije (IJF) kaže da ima osnova za kaznu srpskog džudiste jer u jednom od članova pod naslovom “Respect for Others” jasno stoji poruka:

“Ne sme da se pokazuje nikakav predmet ili nikakav religijski pokret pre, tokom ili na kraju borbe”.

Ipak, “incident” se dogodio na Olimpijskim igrama na kojima su inače mnogi sportisti iz raznih zemalja javno iskazivali verske poruke. Podsetimo, svi su bili oduševljeni Novakom Đokovićem koji se prekrstio nakon što je osvojio zlatnu medalju. Takođe, naša Aleksandra Perišić koja je osvojila srebrnu medalju, krstila se tokom svojih nastupa.

Prema tome, ispada da je IJF jedina organizacija koja sprovodi svoja pravila i za vreme Olimpijskih igara, te je Majdov zbog toga kažnjen. Deluje vrlo nepravedno i skandalozno.

Izvor: kurir.rs