Nakon završene istrage otac Danke Ilić ima samo jednu poruku za tužilaštvo: Sve će se znati za 10 dana

|

Tužilaštvo ima rok do 26. septembra da podigne optužnicu protiv Dejana Dragijevića iz sela Zlot i Srđana Jankovića iz sela Luka, osumnjičenih da su lišili života dvogodišnju devojčicu Danku Ilić. U protivnom, osumnjičeni će se naći na slobodi jer im za deset dana ističe pritvor.

Povodom toga, kratko se oglasio otac Danke Ilić koji je za Telegraf kratko izjavio:

“Nadam se da će sve biti kako treba, da će optužnica biti podignuta. Očekujem da pravda bude zadovoljena”, rekao je Miloš Ilić.

Istraga o slučaju dvogodišnje devojčice Danke Ilić je završena. Poslednje što je veštačeno jesu dve kamere iz Banjskog Polja u blizini kuće ispred koje je devojčica poslednji put viđena, kao i kamera na soliterima u Boru, gde živi porodica devojčice.

Snimci sa kamera, prema prvim informacijama, nisu doneli nova saznanja, već su samo potvrdili ono što se već znalo, s obzirom na to da se na njima vidi trenutak kada Ivana Ilić sa ćerkom Dankom i sinom izlazi iz stana i ulazi u automobil kako bi sa decom otišla u Banjsko Polje, a njeno kretanje zabeležile su i kamere u samom Banjskom Polju. Druga vozila koja su snimljena nisu dovedena u vezu sa nestankom deteta.

S obzirom na to da telo devojčice nije pronađeno, da na veštačenim predmetima nema Dankinog DNK, a da su dvojica osumnjičenih menjali iskaz, da bi na kraju negirali umešanost u krivično delo, iz Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru su za Telegraf.rs saopštili da nastoje da podignu optužnicu pre nego što osumnjičenima istekne šest meseci pritvora.

“Tužilaštvo će svakako da nastoji da podigne optužnicu pre nego što istekne šest meseci pritvora osumnjičenima Dejanu Dragijeviću i Srđanu Jankoviću. Tačno je da po isteku šest meseci pritvora, ukoliko ne bude podignuta optužnica, osumnjičeni moraju da budu pušteni na slobodu”, saopštili su za Telegraf.rs iz Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru.

Kako objašnjavaju, i nakon što osumnjičeni budu pušteni iz pritvora, istraga može da se nastavi i optužnica može da bude naknadno podignuta. Ukoliko to bude slučaj, osumnjičenima može ponovo da bude određen pritvor, ukoliko za to postoje razlozi.

“Po podizanju optužnice, sud može istu da vrati tužiocu da ispravi nedostatke ukoliko oni postoje. Osim toga, ukoliko sud utvrdi da je potrebno bolje razjašnjenje stanja stvari da bi se ispitala osnovanos optužnice, može da naredi da se istraga dopuni, odnosno da se prikupe određeni dokazi. Takođe, sud može rešenjem da obustavi postupak ukoliko smatra da nema dovoljno dokaza za opravdanu sumnju da su okrivljeni učinili delo koje je predmet optužbe, a na to rešenje tužilaštvo ima pravo žalbe”, objašnjavaju iz tužilaštva.

Izvor: telegraf.rs