Najbolji trikovi da brzo i lako oljuštite paradajz: Ovo će vam uštedeti vreme i živce prilikom spremanja zimnice ili ručka

|

Za većinu sosova, zimnicu, ali i za kuvani paradajz treba nam oljušten paradajz, a to nije nimalo lak posao. Njegova kora zna da bude “tvrdoglava”, ljuštenje često ispadne pravo mučenje i oduzima vreme domaćicama.

Zbog toga vam donosimo par trikova kako da brzo i lako odstranite koru sa ovog povrća.

1. Sipajte vodu u lonac i pustite da provri. Za to vreme nožem koru paradajza rasecite u X, pa ih stavite u kipuću vodu na 20 sekundi. Izvadite ih iz vode i prebacite u posudu s hladnom vodom i ledom na kratko. Rukama jednostavno uklonite omekšanu koru. Ovako brzo možete očistiti veliku količinu paradajza, a on će zadržati ukus.

2. Paradajz operite i očistite. Stavite ih u kesicu, pa u zamrzivač i ostavite neko vreme da se zamrznu. Pre kuvanja ih samo ostavite da se otope na sobnoj temperaturi 10 do 15 minuta. Koža će skoro sama otpasti, dovoljno je da povučete prstima.

3. Treći način je nešto komplikovaniji i tako je najbolje sačuvati paradajz za kasniju upotrebu. Prvo zagrejte rernu. Prepolovite paradajz i složite ga na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 12 do 15 minuta dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Kada se ohladi, oljuštite kožu, ići će lako.

Izvor: stil.kurir.rs