Možete li dobiti kaznu za parking ako vam stigne ovakav SMS: Beograđanka dobila nejasnu poruku – Sada čeka račun

|

Plaćanje parkinga u Beogradu može se izvršiti na nekoliko načina, a slanje SMS poruke je jedan od najlakših. Osim slanjem SMS poruke, parking možete platiti i kupovinom eParking karte na trafikama ili kod kontrolora parkiranja. Ukoliko se odlučite da ovu obavezu regulišete slanjem SMS-a, postoji jasna procedura, a ukoliko je ispoštujete, na broj stiže poruka sa potvrdom o vremenu za koji je parking plaćen.

Međutim, šta se dešava u slučaju da pošaljete poruku, a servis ne radi – može li u tom slučaju da bude naplaćena kazna?

“Poslala sam SMS kako bih platila parking, ali je stigao odgogor da servis trenutno nije u funkciji”, ispričala nam je čitateljka i rekla da joj nije bilo jasno šta u tom slučaju treba da radi odnosno da li će joj biti naplaćena kazna?

Prilikom plaćanja parking karte slanjem SMS poruka, korisnici koji su uspešno izvršili kupovinu parking karte, dobijaju obaveštenje u okviru SMS poruke sledeće sadržine:

“U Beogradu, za vozilo _______ ste kupili parking kartu broj _______ u Zoni ______ po ceni od _____din. koja važi do _____č, dana ______. Plaćanjem operatoru izmirujete dugovanje za ovu kartu prema Parking servisu. Sačuvajte ovu poruku” navodi se na sajtu JKP “Parking servisa”

Međutim, ukoliko niste dobili ovakvu poruku, obavezu možete izvršiti kod kontrolora ili kupovinom papirne parking karte.

Kako smo saznali od zaposlenih u Parking servisu, JKP ne može da garantuje da će usluga koju pruža mobilni operator uvek biti aktivna i dostupna. Zbog toga “Parking servis” je obezbedio slanje povratne informacije, tako da vozač ima potvrdu da li je plaćanje obavio uspešno ili ne.

“U slučajevima kada poruka s obaveštenjem o plaćenom parkiranju izostane, odnosno, kada plaćanje nije moguće obaviti elektronski, korisnik ima obavezu da parkiranje plati kupovinom papirne karte”, saznali smo.

Ako dođe do tehničkih problema kod nekog od mobilnih operatora, kontrola naplate parkiranja se obustavlja, a eventualno izdati nalozi za plaćanje dnevne parking karte (kazne) se storniraju.

Postoji i mogućnost da se u ovom slučaju javite na brojeve telefona korisničkog servisa ili putem mejla na info@parking-servis.co.rs. Svaki zahtev se posebno razmatra, pa je potrebno da korisnik u svom telefonu sačuva poruku kojom je pokušao da plati parkiranje.

Parking servis naplaćuje kazne za nekoliko vrsta prekršaja – ukoliko nije plaćeno parkiranje u zoniranim delovima, kao i one u kojima ste platili parkiranje, ali je uplaćeno vreme isteklo. Tada će biti naplaćena kazna u visini jedne dnevne parking karte.

Na sajtu JKP “Parking servis” vozači mogu proveriti da li imaju kaznu za nepropisno parkiranje, a to mogu učiniti i putem SMS-a, mejla ili pozivom kontakt-centra.

Ako nema kazne, pisaće da za to vozilo nije napisana kazna. Međutim, ukoliko je “Oko sokolovo” snimilo vozilo onda će na sajtu pisati svi podaci, kolika je kazna, kao i do kada je potrebno platiti kaznu. Takođe, na sajtu JKP “Parking servisa” možete proveriti gde se nalazi vozilo nakon što ga je odneo pauk na isti način, uneti broj registarske tablice vozila.

Izvor: mondo.rs