Lazar je prošle godine napravio prekršaj u Grčkoj i nije platio – Sada ide busom i ne zna šta ga čeka: “Pasoš je isti, biće neprijatno…”

|

Putovanje na “rizik” kada se radi o saobraćajnim prekršajima za koje znamo da ih imamo, a nismo ih platili, ne isplati se naročito ako sa porodicom krenemo u Grčku na letovanje. Jednu takvu nedoumicu imao je Srbin koji je prošle godine napravio prekršaj, a kako mu je to bio poslednji dan na moru, kaznu nije platio.

U nameri da sazna kako i šta da radi sa kaznom, Lazar je sa Srbima unutar grupe posvećenoj letovanju u Grčkoj podelio svoju situaciju objašnjavajući kako je saobraćajni prekršaj od 200 evra zaradio poslednjeg dana, vozeći automobil iz rentakara. Ovaj put na more ide autobusom i zanima ga da li će imati neprijatnosti po ulasku u Grčku.

“Prošlog leta sam napravio saobraćajni prekršaj i dobio kaznu od 200 evra.
Nisam je platio jer mi je to bio poslednji dan u Grčkoj. Nije mi stigla nikada kući. Da li će me sačekati ovog leta pri prelasku granice. Hvala na odgovoru”, napisao je on unutar objave na stranici “Grčka info” na Fejsbuku.

Iako su mu mnogi sugerisali da “samo sedne i vozi”, istina je u praksi drugačija. Budući da se kazna vezuje za dokumenta, iako je vozilo bilo uzeto iz rentakar agencije, sudeći po iskustvima više članova – kazna ga čeka, pa ga čeka.

“Pasoš je isti. Biće neprijatno na granici dok 50 putnika čeka da vi regulišete to. Bolje se vi raspitajte pre nego dođete na granicu. Cela EU je dobro povezana i umrežena. Ne prolazi ništa što je evidentirano, a nije regulisano”, savetovao ga je jedan Srbin.

Istu stvar kaže i sam zakon. Naime, sudeći prema zakonima u Grčkoj, kazna, iako je nije dobio na kućnu adresu, može da ga sačeka već na granici. Iako kazna za saobraćajni prekršaj možda još nije evidentirana i informacija nije poslata na granične prelaze, to ne znači da ste oslobođeni plaćanja.

Grčke vlasti ne mogu vam poslati kaznu na kućnu adresu, ali prilikom sledećeg ulaska u Grčku, ako kazna nije zastarela, ona će se i dalje nalaziti u sistemu i bićete obavezni da je platite. Osim toga, unutar EU postoji registar saobraćajnih prekršaja, što znači da će se kazna naplatiti čim budete ulazili u EU, bez obzira gde je prekršaj načinjen, navodi se na sajtu nikana.gr.

Izvor: blic.rs