Kikinđanin će dobiti penziju, iako nikad nije radio: Obratio se PIO fondu – Oni mu zatražili četiri papira

|

Jedan Kikinđanin nedavno je poslao dopis PIO fondu u kome je naveo da nikada nije bio u radnom odnosu, ali je godinama uplaćivao doprinose za PIO u Jugoslaviji.

On je naveo da je uplaćivao doprinose po osnovu svog bavljenja košarkom u saveznom rangu, tačnije Prvoj i Drugoj ligi. Iz PIO Fonda su mu odgovorili da je moguće utvrditi podatke o stažu penzionog osiguranja i svojstvu osiguranika podnošenjem zahteva nadležnoj filijali Fonda PIO prema mestu prebivališta.

Osim toga, potrebno je priložiti određene zvanične dokaze, uključujući javne isprave koje potvrđuju bavljenje sportom u određenom periodu, potvrdu o rangu kluba u vreme kada je sportista bio član, kao i dokaz o školovanju u tom periodu. Ovaj slučaj ukazuje na važnost precizne evidencije uplata za PIO doprinose, kao i na mogućnost utvrđivanja osiguranja i staža čak i u situacijama kada osoba nikada nije bila u radnom odnosu.

Iz PIO Fonda su istakli da svojstvo osiguranika po osnovu bavljenja sportom može da se prizna sportisti koji je bio član sportskog kluba koji se takmičio u saveznom rangu ili u sportovima u kojima se takmiče pojedinci. Ovo pokazuje da postoji mogućnost priznavanja osiguranja i staža za sportiste koji su se takmičili na određenom nivou, čak i ako nisu imali standardan radni odnos.

Iz PIO Fonda su naveli da je neophodno priložiti određene dokaze kako bi se utvrdilo svojstvo osiguranika sportiste, uključujući javne isprave koje potvrđuju bavljenje sportom u određenom periodu, potvrdu o rangu kluba u vreme kada je sportista bio član, kao i dokaz o školovanju u tom periodu. Ovo ukazuje na važnost dokumentovanja aktivnosti i angažmana u sportu kako bi se utvrdilo pravo na penziono osiguranje, čak i u slučajevima kada osoba nije imala klasičan radni odnos.

Izvor: mondo.rs