Jako nevreme paralisalo Balkan: BiH se bori sa poplavom, Jablanica blokirana – Hrvatska uvodi vanredne mere

|

Snažno nevreme sa obilnim padavinama pogodilo je sinoć i jutros delove Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

Najteža situacija je trenutno u BiH, posebno oko Jablanice. Gorska služba spasavanja (GSS) Jablanica poziva građane da se jave za pomoć GSS-u i vatrogascima u akcijama spasavanja zbog poplava izazvanih noćašnjim padavinama.

Iz Vatrogasne stanice Jablanica ističu da je Jablanica potpuno blokirana. U Hrvatskoj, usled kontinuirane kiše, očekuje se dalji porast vodostaja reke Kupe i uvođenje vanrednih mera zbog poplava kod Karlovca, kao i na Uni kod Hrvatske Kostajnice, rekla je ministarka Marija Vučković.

“Policija nas je obavestila da je pruga blokirana. U Jablanicu se trenutno ne može ni ući ni izaći. Fiksni telefoni rade, ali mobilna telefonija nema signala,” izjavili su za Klix.

GSS Jablanica javlja o poplavljenim kućama i poziva građane na pomoć. “Ne krećite se ulicama ni peške ni u vozilima. Bujice su preplavile saobraćajnice,” upozoravaju iz GSS-a.

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) saopštila je da je došlo do prekida putne komunikacije. Zbog bujica i odrona ugroženo je stanovništvo, a postoje informacije o povredama i nestalim osobama. Deo Buturović Polja je odsečen od lokalnog puta, a teško je pristupiti ljudima. U Ostrožcu je došlo do odrona pruge.

U Hrvatskoj su pripreme za vanredne mere završene i sistem je spreman za zaštitu. Ministarka je upozorila na rizik od poplava u delu prigradskih naselja Karlovca i Hrvatske Kostajnice.

Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda izjavio je za Dnevnik Nove TV da će stalne padavine dovesti do sekundarnog vodenog talasa reka Kupe i Save. U gornjem toku Kupe uvedene su vanredne mere zaštite, a u okolini Gospića došlo je do izlivanja manjih bujica.

Danas se očekuje da vodostaj na području Karlovca premaši 800 centimetara, što su veoma visoki i retki nivoi. Novosel je upozorio da bi objekti uz obalu Kupe, nizvodno od centra Karlovca, mogli biti ugroženi.

U Crnoj Gori je danas na snazi crveni meteoalarm zbog jakog vetra i obilne kiše. Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore prognozira udare vetra jačine preko 90 kilometara na sat, kao i kišu od 10 do 20 milimetara za tri sata.

“Moguće su vremenske nepogode i grad,” upozoravaju iz ZHMS-a, naglašavajući da se u istočnim i severoistočnim delovima Crne Gore očekuju povremeni pljuskovi sa grmljavinom.

Tokom popodneva se očekuje delimično razvedravanje, uz samo ponegde malo kiše, a južni vetar će oslabiti. Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava na moguće lokalne poplave, posebno u urbanim sredinama i na bujičnim tokovima.

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a apelovao je na građane da prate zvanična obaveštenja i preduzmu mere zaštite kako bi smanjili potencijalne posledice vremenskih nepogoda. Savetovali su građanima da osiguraju svoju imovinu, posebno ako žive u ugroženim područjima.

U Srbiji će u petak biti oblačno, s povremenim kišama i pljuskovima, dok se na jugu i istoku očekuju i grmljavinski pljuskovi. Vetar će se skretati na severozapadni, a jutarnja temperatura će se kretati od 12 do 18 stepeni, dok će maksimalna dnevna temperatura varirati od 16 na severozapadu do 28 stepeni na jugoistoku.

U Beogradu se očekuje oblačno vreme, povremeno sa kišom i pljuskovima, uz jutarnju temperaturu od 17 stepeni i maksimalnu dnevnu od 21 stepen.

Izvor: telegraf.rs