Dunav se izlio i poplavio kej u Mađarskoj: Uvodi se redovna odbrana od poplava u Vojvodini

|

Još uvek se osećaju posledice ciklona Boris koji je u prethodnim danima harao Evropom i izazvao veliku materijalnu štetu ali i ljudske žrtve. Dunav se izlio iz korita u Mađarskoj, a voda je došla do zgrade parlamenta u Budimpešti. Kako navode mađarski mediji, Dunav je poplavio donji kej u Pešti, a voda je stigla i do zgrade mađarskog parlamenta.

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je jutros na konferenciji za medije da je situacija sa poplavama i dalje ozbiljna i teška.

“U slučaju Lajte, danas se očekuje najviši vodostaj ikada, vrh može biti u Mošonmađarovaru. U slučaju Dunava, isto se očekuje u selu Dunaremetu”, rekao je Orban.

“Redovna odbrana od poplava biće proglašena danas, 19. septembra na severnom toku Dunava kod Bezdana i Apatina, a u petak na slivu te reke do Slankamena”, saopštila je Pokrajinska vlada.

To je rešeno na sastanku pokrajinskog sekretara za vodoprivredu Vladimira Galića i direktora Vode Vojvodine Srđana Kruževića sa predstavnicima opština koje se naslanjaju na Dunav, a o trenutnoj situaciji i porastu vodostaja Dunava, “imajući u vidu poplave u zemljama Evrope”.

“Verujemo da će (Dunav) ići do linije vanredne odbrane od poplave, ali na nama je da budemo spremni”, rekao je Galić.

Dunav je porastao u Bezdanu i Apatinu za metar u odnosu na utorak, a u Novom Sadu 70 centimetara, te da se očekuje rast za još dva i po do tri metra, “čime će doći do linije vanredne odbrane”.

Kružević je kazao da postoji niz mesta koja će biti ugrožena i na nivou redovne odbrane od poplava zbog naselja koja su građena sa druge strane nasipa, u nebranjenim delovima i na vodnom zemljištu.

Izvor: telegraf.rs