Danas je Sveti Trifun, dan vina i ljubavi: Zima odlazi, a jedan običaj se ne preskače – Ovako se pomolite za spasenje i ljubav

|

SPC i pravoslavni vernici danas slave Svetog Trifuna, dan koji mnoge porodice u Srbiji obeležavaju kao krsnu slavu. Proslavlja se kao “Dan ljubavi i vina”, a obeležava se i kao pretprazništvo Sretenja koje je 15. februara.

Sveti Trifun je slava vinogradara. Na njegov dan običaj je da vinogradari orežu barem jedan čokot vinove loze, nakon čega ga polivaju vinom. Veruje se da će tako vinograd bogatije rađati.

U narodu važe brojna verovanja vezana za Svetog Trifuna. Ako tog dana pada kiša, voće i usevi će dobro roditi, a ako dan bude vedar, godina će biti sušna i neplodna.

Srbi veruju da ovim danom stiže i proleće, bude se biljke i životinje i najuzvišeniji ljudski osećaj – ljubav, gde ima ulogu čuvara bračne ljubavi i vernosti.

Sveti Trifun takođe se smatra čuvarom useva, voćnjaka i vinograda, te mu se mole za njihovo očuvanje i dobar prinos. Šumadijska sela slave ga kao zavetni dan, smatrajući da on štiti sela od grada i poplave.

Ukoliko ste u mogućnosti, posetite crkvu i upalite sveću u čast svetitelja, a valjalo bi mu se pomoliti ovim rečima:

„O sveti mučeniče Hristov Trifune, koji pružaš hitnu pomoć svima koji ti pribegnu! Čuj roba (ime) kako ti se moli! Sada i svaki čas, molite se za nas, koji poštujemo vašu uspomenu, nedostojni grešnici, kod Prestola Gospodnjeg. Ti si, svetitelju Gospodnji, zablistao velikim čudesima, isceljujući sve koji su ti se s verom obraćali. Zalagali ste se za sve koji su bili u tuzi. Obraćao si se Gospodu sa molitvama da se zauzme za svakoga ko spomene tvoje ime, u svim nevoljama i tugama. Izbaviti se od svakog ljudskog zla. I kao što si kćer kraljevu u Rimu-gradu izlečio od đavola koji ju je mučio, tako i mene zaštiti od zle klevete, nesreće, bolesti, zloga, smicalica neprijateljskih. Molite Gospoda za mene. Budi pomoćnik u mojim poslovima. Oteraj zle i zle duhove od mene. Zamoli Gospoda za radost za mene, slaveći Oca i Sina i Svetoga Duha. Amin!”

Izvor: superzena.b92.net