Carinska uprava spremna je da plati čak 30.000 evra za ovaj posao: Ipak, na konkurs se još uvek nije javio niko

|

“Bigl koji može da nanjuši evre, ali i hero1n”, bila je ideja Ministarstva finansija, odnosno Carinske uprave Hrvatske koja je bila spremna da plati 30 hiljada evra firmi koja, u svrhu detekcije novca i droge, može da obuči dva psa stara između 10 i 30 meseci, a pored njih i četiri carinska službenika koja će raditi sa tim psima.

Bigl je samo jedna od rasa koja je dolazila u obzir. U Carini objašnjavaju da je u redu i da to budu mađarska vižla, nemački ptičar, labrador, retriver ili španijel, dok god im je zdravlje u savršenom stanju. Psi bi morali da podvrgnu RTG snimcima kukova, ali i nalazom stanja kičme, a Carinska uprava je zadržala pravo da pse inspektori sami pregledaju.

“Provera psa obuhvata proveru fizičke kondicije psa, reakcije na posebne uslove, izdržljivosti, oštrine (narava), okretnosti, ponašanja u traganju, znatiželje, interesovanja za bačene predmete, reakcije u mračnim prostorijama, reakcije na pucanj, reakcije na druge ljude i životinje, snalaženje na pokretnim stepenicama i trakama sa pošiljkama, reakciju na sužene prostore, te buku aviona i teretnih vozila – pas ne sme reagovati ni na kakve smetnje iz okoline dok je na ‘dužnosti’, navode u konkursu iz Carinske uprave, koja je zadržala mogućnost da, nakon 100 dana, pse vrati i uzme “zamenske” u slučaju ako ne ispunjavaju sve postavljene uslove.

Psi bi posle završene obuke, morali biti sposobni da detektuju skriveni predmet bez obzira na vremenske uslove, da imaju dobar instinkt hvatanja stvari u letu, a treningom je trebalo osigurati i da pas bude socijalizovan i otporan na spoljne distrakcije (zvučne i vizuelne) te da, uprkos njima, bez problema pretražuje zadato područje, piše “Večernji list”.

“Sužen prostor (npr. u kavezu, cevi, avionu, teretnom prostoru kamiona ili kombija, prostoru autobusa, ličnog vozila, te u drugim javnim površinama i objektima) ne sme negativno da utiče na ponašanje psa (vidljiva nervoza, cviljenje i slično). Pas mora biti sposoban da obavi pregled prtljaga, paketa i predmeta na pokretnoj traci (Aerodrom, Pošta) sa aktivnim markiranjem (grebanje). Jedan službeni pas mora, tokom pretrage, biti sposoban da detektuje miris valute evro, dok drugi mora biti u stanju da prepozna mirise droga: marihuane, hašiša, kokaina, heroina, ekstazija i metamfetamina”, objasnili su iz Carinske uprave Hrvatske, dodajući da će završno testiranje pasa provoditi njihovo povereništvo, a procenat uspešnosti pronalaska mora biti sto posto.

Međutim, od same obuke pasa, a i njihovih vodiča za sada nema još ništa jer na konkurs koji je raspisala Carinska uprava nije stigla nijedna ponuda.

Izvor: telegraf.rs