“Bolje da ih puste i traže bolje dokaze”: Toma Fila o optužnici za ubistvo male Danke – “Dokazi su laki za obaranje, optužnica labava”

|

Posle vesti da je podignuta optužnica za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić, protiv Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića, zbog sumnje da su ubili dvogodišnju devojčicu iz Bora, optužnica je podignuta i protiv Radoslava Dragijevića zbog “neprijavljivanja krivičnog dela i učinioca i krivičnog dela pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela”.

Telo Danke Ilić nije pronađeno ni šest meseci od nestanka, nisu pronađeni njeni DNK tragovi na veštačenim predmetima, pa se optužnica zasniva na iskazima svedoka i snimcima sa nadzornih kamera koji su ukazali na to da su dvojica okrivljenih bili na mestu na kom je devojčica poslednji put viđena.

Jedan od dokaza njihovog kretanja je i GPS uređaj službenog automobila, kao i snimci sa nadzornih kamera.

“Ona američka fraza ‘nema tela nema dela’ ovde ne prolazi. Ne bi bilo prvo suđenje bez leša, ali je problem nedostatak jačih dokaza. Ovo što se do sada čulo i što je Tužilaštvo prikupilo nisu sigurni dokazi”, započeo je advokat Toma Fila za MONDO.

Kako objašnjava, nedostatak DNK dokaza u kolima osumnjičenih velika nelogičnost ovog slučaja jer je nemoguće da nije ništa od tragova ostalo od devojčice koja je, prema ranijem priznanju osumnjičenih, udarena kolima, stavljena na zadnje sedište, pa zadavljena i prebačena u gepek.

“Bolje bi bilo da se ukine pritvor, neka osumnjičeni i idu kući, a onda se polako traže jaki i neoborivi dokazi protiv njih. Problem je u tome što su ovi dokazi laki za obaranje, a ako nekim slučajem bude izrečena oslobađajuća presuda, to je to. Nema ponovnog suđenja, oni ostaju zauvek slobodni”, objasnio nam je i dodao da je slučaj “Ćuruvija” pokazao kakav je ishod kada Tužilaštvo loše gradi slučaj.

Jedan od razloga za to vidi i u padanju pod uticaj i pritisak javnosti i optužuje za nešto što je nemoguće dokazati.

Više javno tužilaštvo u Zaječaru je optužnicu podiglo i protiv Radoslava Dragijevića za krivično delo Neprijavljvianje krivičnog dela i učinioca i krivičnog dela Pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, sa predlogom da se prema okrivljenima Dejanu Dragijević i Srđanu Jankoviću produži pritvor od strane Višeg suda u Zaječaru.

“Što se tiče optužnice protiv Radoslava Dragijevića od toga nema ništa jer je čovek poricao umešanost. I sam Dejan Dragijević, u ranijim iskazima, rekao je da otac nema veze s tim. Tu je još izvesnije da će presuda biti oslobađajuća. Upravo na to sam mislio kada sam ovo ranije rekao, koliko je dobro građenje slučaja bitno za osuđujuću presudu”, objasnio je čuveni advokat Toma Fila.

Izvor: mondo.rs