Berba samo što nije počela, a minimalna otkupna cena malina se još uvek ne zna: “Bez ovoga ne opstajemo”

|

Na pregovorima malinara i predstavnika Vlade, koji su nešto posle 10 sati počeli u Vladi Srbije, kako Kurir saznaje, ni posle skoro tri sata nije postignut dogovor. Kamen spoticanja je otkupna cena maline za ovu godinu. Voćari zahtevaju da se ona utvrdi još danas i da početna akontna cena bude 350 dinara sa daljom tendencijom rasta, dok predstavnici Vlade smatraju da to nije moguće.

Zaključeno je da će se ponovo sastati u petak pošto de završi sajam u Amsterdamu, da Ministarstvo finansija proceni koliko može iz budžeta da se interveniše.

Izvor Kurira tvrdi da je ministar Martinović tražio da se nađe kratkoročno rešenje, s obzirom da berba samo što nije počela. On je naveo da se poljoprivredni problemi gomilaju godinama, a da o srednjeročnim i dugoročnim planovima treba se dogovara kada berba počne. Martinović je apelovao da se nađe realno rešenje koje zadovoljava sve strane.

Sastanku prisustvuju, malinari, hladnjačari i ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović, a tu su bili i predstavnici ministarstava finansija, unutrašnje i spoljne trgovine, Privredne komore Srbije, Uprave carina, Republičkog zavoda za statistiku, skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kao i predstavnici Instituta za voćarstvo Čačak.

Izvor: kurir.rs