Aca je sa 62 godine već imao 40 godina staža: Podneo za prevremenu penziju – Kad je stigao ček uhvatio se za glavu

|

Aleksandar M. rešio je da iskoristi svoje pravo i ode u penziju pre napunjenih 65 godina. Pošto je veoma mlad počeo da radi, penzionisao se već sa 62 godine.

„Moja penzija bi inače iznosila oko 50.000 dinara, ali sam znao da će, ukoliko se penzionišem ranije, ona biti nešto manja“, započinje Aleksandar.

Razlog za Aleksandrovu umanjenu penziju je Zakon o PIO, koji kaže da se za svaki mesec do, u ovom slučaju, 65. godine života, iznos penzije umanjuje za 0,34 odsto, a u zbiru najviše za 20,4 procenta. Kako je Aca otišao u penziju tri godine ranije, za svaki od 36 meseci će se iznos njegove penzije smanjiti za 0,34 odsto.

Muškarci u Srbiji mogu da se penzionišu sa 65 godina, a žene sa 63 godine i osam meseci. Da bi ostvarili uslov za punu penziju obavezno je da pored godina života imaju i 40 godina radnog staža. Sve manje od toga znači i manju penziju, ali i za prevremeni odlazak potrebno je ispuniti određene uslove.

Tako je u tom momentu Aleksandar M. umesto očekivanih 50.000, primao 43.880 dinara svakog meseca. Svi koji napune 60, odnosno 59 godina, a pritom imaju 40 godina radnog staža, ne moraju da čekaju – mogu da se penzionišu.

Acina penzija bi bez ovog umanjenja u tom momentu iznosila oko 50.000 dinara, ali je taj iznos bio umanjen za 170 dinara svakog od 36 meseci. To je, dakle, 6.120 dinara manja penzija. Stoga je Aleksandar umesto očekivanih 50.000, primao 43.880 dinara mesečno.

Ali, pošto se priznaju samo godine u kojima su plaćani porezi i doprinosi, potrebno je proveriti da li je poslodavac sve uredno plaćao. Zaposleni to mogu da urade u filijali PIO fonda, besplatno uz ličnu kartu, a takođe i putem onlajn servisa. Za to je potreban pin kod, koji se dobija na šalteru filijale. Moguće je i dobiti listing koji treba zatražiti u filijali PIO fonda.

Izvor: kurir.rs