Žene sutra nikako ne bi trebalo da uzimaju u ruke dva predmeta: Slavimo Savindan – Ako zagrmi to bi značilo samo jedno

|

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra, 27. januara, proslavljaju Svetog Savu, i ovo je jedan od najvećih srpskih praznika. Sveti Sava rođen je kao Rastko Nemanjić. Bio je raški plemić iz vladarske porodice Nemanjića, diplomata, prvi srpski prosvetitelj i arhiepiskop autokefalne srpske žičke arhiepiskopije, diplomata, zakonodavac, književnik i hodočasnik. Jedna je od najznačajnijih ličnosti srpske istorije i osnivač srpske crkve koja ga slavi kao sveca. Pored toga, proglašen je i za školsku slavu.

Sveti Sava i njegov otac ustanovili su manastir Hilandar, ali i mnoge škole i bolnice širom Srbije. Sava je mirio svoju braću koja su se zavadila zbog vlasti, ali mirio i celu Srbiju sa njenim komšijama. Stvarao je crkvu, ali u isto vreme i srpsku državu i kulturu.

Mnoge zanatlije u Srbiji smatraju Svetog Savu svojim zaštitnikom i uzimaju njegov dan za esnafsku slavu. Pored toga, i pastiri su ga smatrali svojim zaštitnikom, pa su mnogi običaji vezani za Savindan u vezi sa vukovima i stokom. Narodno verovanje kaže da se pred ovaj dan stoka ne sme terati u šumu jer će inače sve postradati od vukova.

Sutra ništa ne bi trebalo raditi oštricama i sečivom kako bi vukovima čeljusti ostale sklopljene. Verovanje nalaže i da žene na Savindan ništa ne treba da boje u crveno kako bi zaštitile stoku od vukova. Još jedno narodno verovanje kaže da ukoliko sutra zagrmi, to znači da će se u Srbiji desiti važni događaji.

Izvor: espreso.co.rs