Zdrav kolač sa višnjama: Ne sadrži ni trunku belog šećera (RECEPT)

|

Nakon praznika koji su u većini porodica obilovali teškom hranom, vreme je da se pređe na nešto laganije poslastice. Takva je upravo ova sa višnjama u kojoj možete uživati bez griže savesti jer ne sadrži šećer.

Potrebno je za koru: 150 g ovsenih pahuljica, 2 pune kašike kakaoa, 15 urmi i 1 puna kašika otopljenog kokosovog ulja.

Potrebno je za fil: 500 g višanja, 1 zrela banana, 10 urmi, 1 puna kašika čija semenki.

Priprema: Urme podelite u dve činijice (za podlogu i za fil ) pa ih prelijte toplom vodom i ostavie oko 15 minuta da omekšaju. Zatim ih očistite od koštica, a vodu u kojoj su stajale sačuvati, jer će biti potrebna za pripremu kore.

Priprema kore: Sve sastojke za koru stavite u blender ili sitno iseckajte i mešajte dok se ne dobije ujednačena smesa. Postepeno dodajte vodu u kojoj su stajale urme – ocenićete koliko je potrebno da smesa bude kompaktna, ali ne i previše retka.

Na tanjir za serviranje stavite manji obruč za torte (prečnika 18 cm) i stavite smesu na tanjir. Dok pripremate fil, neka kora bude u frižideru.

Priprema fila: Sve sastojke stavite u blender ili iseckajte i izmiksati. Fil rasporedite preko kore i tortu stavite u zamrzivač da se stegne. Pre serviranja ostaviti je bar pola sata na sobnoj temperaturi da omekša.

Izvor: superzena.b92.net