Završeni pregovori radnika Fijata sa Vučićem: “Napravljen je dogovor – Ako radnici ne prihvate opet ćemo na ulicu”

|

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros je pregovarao sa radnicima Fijata, a nakon toga je u javnom obraćanju izjavio da je “dogovor blizu”.

“Sa “Stelantisom” ćemo nastaviti da radimo da bismo dobar deo obaveza prema radnicima mogli da ispunimo. Kao što i oni (radnici) znaju, moraju da postoje kompromisi”, rekao je Vučić u Predsedništvu Srbije.

On je dodao da je država izašla u susret velikom delu zahteva radnika, tako da očekuje da će pregovori uspešno da se privedu kraju.

S druge strane, oglasili su se i radnici Fijata, rekavši da je napravljen dogovor sa državom.

“U narednim danima očekujemo da se to sprovede u delo. Bice posla u Kragujevcu, ali prvo moramo da vidimo da li se kolegama dopada dogovor. Ovoga puta smo se dogovorili da predsednikom”, rekli su oni nakon sastanka.

Zoran Miljković je naglasio da je ovo sve uradio Stelantis, te da je on kriv za proteste.

“Izvukli smo maksimum u ovom trenutku, ali ne možemo pričati o detaljima. Ako prihvate odlično, ako ne ponovo ćemo na ulice”, podvukao je Miljković.

Radnici zahtevaju da odlazak na rad u inostranstvo u fabrike Stelantisa bude isključivo dobrovoljan i u skladu sa zakonom Srbije, kao i da im se garantuje posao po povratku. Takođe, traže i da se radnicima koji se odluče za napuštanje fabrike definišu otpremnine najmanje u iznosu koji je isplaćivan prilikom gašenja treće smene u kompaniji Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija.

Izvor: nova.rs