Zaposleni u nedoumici: Da li je poslodavac dužan da vam plati ako se povredite na putu do posla

|

Mnogi zaposleni su u nedoumici i nisu sigurni šta se dešava u slučaju da dođe do povrede na radu, ili ako se ta povreda dogodi na putu do radnog mesta, ili po povratku sa istog.

“Po pravilu svaki radnik je osiguran u prostorijama na poslu. Kada dođe do povrede na radu poslodavac je dužan da isplati naknadu zaposlenom, koja se ukoliko zaposleni ode na bolovanje, ide na teret poslodavca. U povrede na radu može da spada i kada prilikom dolaska ili odlaska sa posla radnik doživi nezgodu. Tada bi trebalo da dokaže kada i kako se ta povreda dogodila”, kaže predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

Kada je reč o povredema koje su se dogodile van radnog vremena ili za vreme slobodnog dana tada poslodavac nije dužan da plaća bilo kakvu naknadu svom zaposlenom.

“Kada se dogodi takav slučaj da je zaposleni doživeo povredu, ali ta povreda se nije desila na radu, niti u radnom okruženju, tada poslodavac nema nikakvu obavezu za isplatom naknade”, objašnjava Savić i dodaje:

“Takođe postoje razne vrste zdravstvenog osiguranja. Postoje kompanije koje se odlučuju da osiguraju svoje radnike i van radnog vremena, u tom slučaju zaposlenog sleduje naknada. To su ređi slučajevi, ali ipak postoje”.

Izvor: blic.rs