Za jedan sezonski posao obećavaju dnevnice i do 8.000 dinara – Iz Asocijacije upozoravaju: Ne nasedajte na obećanja o ekstra zaradi

|

Internet oglasi i društvene mreže pune su oglasa u kojima malinari za predstojeću sezonu traže berače nudeći im dnevnice koje idu od 6.000 do čak 8.000, iako se dan rada u malinjaku prošle godine plaćao 3.000 dinara. Iz Asocijacije malinara, međutim, upozoravaju da se ne naseda na olaka obećanja o bajkovitoj zaradi, jer je procena da će ovogodišnji rod “crvenog zlata” biti manji za trećinu.

Kako priča Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara i kupinara Srbije, „najlakše je na internetu napisati da su potrebni radnici i obećati lepu sumu“, jer deficit berača postoji.

“Na žalost, mnogo je zloupotreba u tim oglasima. I lane smo bili svedoci da su pojedinci obećavali dnevnicu od 6.000 dinara, da bi beračima isplatili upola manju cenu. Upravo takvi „domaćini“, koji radnike prevare ne samo obećanjem o višoj dnevnici, nego im obezbede samo jedan obrok i smeštaj u nekoj šupi, svake sezone traže nove berače. Pošteni domaćini, koji dva meseca sezone berbe provedu sa svojim radnicima, znaju da će radnik biti sposoban za rad u malinjaku samo ako ima sva tri obroka, normalan smeštaj, kupatilo i toplu vodu. Takvi malinari nemaju potrebu za oglasima ne menjaju radnike po nekoliko sezona”, objašnjava Radović.

Kako dalje navodi Radović, obećanje dnevnice za berača u iznosu od 8.000 dinara je „nenormalno“, jer su toliko plaćeni radnici u građevinarstvu. Realna dnevnica, uz sve ostale normalne uslove boravka, po njegovoj proceni, ove godine može biti 4.000-5.000 dinara.

“Zato molim ljude da ne nasedaju na tako veliki broj oglasa i obećanja o dobroj zaradi. Još uvek je pitanje da li ćemo imati šta da oberemo. Zbog prošlogodišnje suše i vrućine lastari su slabo izrasli, ovog proleća smo već tri puta imali sneg, na par dana pred Uskrs jutarnji mraz, dok dođe 1. jul i 1. avgust da se malina obere i preda ko zna koliko ćemo imati gradonosnih padavina ili suše. Već sada, po dosadašnjim parametrima, procena je da će ovogodišnji rod maline za 30 odsto biti manji od lane proizvedenih 50.000 tona”, objašnjava predsednik Asocijacije malinara i kupinara Srbije, Dobrivoje Radović.

Izvor: blic.rs