Vlada Srbije upravo usvojila tri odredbe: Tiču se akciza na benzin, ogrevnog drveta i šećera

|

Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici usvojila izmenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom se ograničava maloprodajna cena kristal šećera za sva pakovanja.

Tako će cena kristal šećera u pakovanju od jednog kilograma biti 89,99 dinara. Uredbom je propisano da trgovci na veliko kristal šećer moraju distribuirati u trgovinu na malo u roku od 15 dana.

Takođe, Vlada Srbije usvojila je odluku o privremenoj zabrani izvoza drvnih sortimenata od bitog značaja za Srbiju. Zbog povećanog izvoza u prethodnim godinama i povećane tražnje za ovom vrstom ogreva na svetskom tržištu, nestašica ovih sortimenata najviše se odrazila na proizvođače peleta i ogrevnog drveta. Privremena zabrana izvoza važiće 60 dana.

Članovi vlade doneli su odluku kojom se privremeno smanjenje akciza na olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja produžava do 30. juna ove godine, u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana i privredne stabilnosti.

Izvor: espreso.co.rs