Vikendica ni na nebu ni na zemlji: Kao dečak napravio projekat, a potom je sagradio golim rukama (FOTO)

|

U Beloj Palanci postoji jedno arhitektonsko čudo koje je sagradio Miroslav Pavlović.


On je vikendicu ni na nebu ni na zemlji sagradio u svojoj 24.godini na nepristupačnoj steni, daleko od grada, a i od puta.

Ovu kuću je sagradio golim rukama. Tada nije bilo struje, mešalice, električne dizalice, nničeg savremenog što bi mu pomoglo u gradnji.

Na stazi do vikendice napravio je pomagalo, vitlo, kojim je do vrha ove stene dopremao materijal.

– Sam pravim svaku mašinu koju koristim u građevinarstvu – rekao je Miroslav.

Postojeći teren nije dozvoljavao da se vikendica gradi po arhitektonskim principima, već je gradio od krova, pa ka temelju i to koristivši materijal koji poseduje svaka kuća.

– Nije bilo struje, a imali su mešalicu na gorivo. Mađutim, pošto se mešalica non stop gasila, ja sam jedne noći sam pošao i napravio ručnu mešalicu koja brže radi nego obična mešalica – rekao je Miroslav.

Miroslav je rođen u blizini ove neobične kuće, u selo Oreovac. Čuvajući tada stoku u okolini, stalno je gledao ovu stenu i kao dvanaestogodišnji dečak napravio je projekat za kuću baš na ovoj steni. 12 godina je ubeđivao komšiju da mu proda ovu stena, jer se nalazila na komšijskom imanju. Dečački san ostvaruje mu se u 24. godini. Miroslav je sagradio kuću za 2 godine.

– Ja sam to projektovao, nisam imao 12, 13 godina. Nigde kiks nisam napravio u izgradnji. Ja sam u 23. godini znao da zavarim i pod pritiskom, pa je ova moja kuća izvarena od strane moje ruke. To je dar od Boga – rekao je Miroslav.

Miroslav je najtraženi građevinar u belopalanačkom kraju, iako je od škole završio samo 4 razreda osnovne škole.

– Ono što ja projektujem, to traje dugo, zato me ljudi i traže. Sve što drugi majstori ne prihvate, prihvatim ja. Najbitnije je da bude funkcionalno, jer tada ima i estetiku. Kada gradim kuću od temelja do krova, ja tačno napamet znam šta i gde. Telefonom mogu da kažem čoveku kako da izvrši pripremu. – kazao je ovaj građevinar.

Izvor: kurir.rs