Uz zemljotres još i ova muka, dramatičan potop u ovom delu Srbije, vanredno i u Sokobanji: Sve je pod vodom, dvorišta, kuće, podrumi

|

Dok se uklanjaju posledice poplava u Pomoravlju, u Svilajncu se izlila reka Trstena. Zbog obilnih padavina i izlivanja Moravice, uvedena je vanredna situacija i u Sokobanji, a vanredno je i u delovima opštine Majdanpek.

Nakon što se Moravica povukla, meštani Sokobanje sagledavaju posledice. Pod vodom su bile gradske ulice, seoski putevi, a najteže je bilo u naselju Čair gde je poplavljeno pedesetak kuća.

Cele noći i tokom jutra trajala je borba da voda ne poplavi i deponiju na obali reke.

“Uspeli smo da odbranimo naselje od 50 kuća, branili smo taj deo jer deponija bi stigla u Bovansko jezero odakle Aleksinac dobija pijaću vodu”, izjavio je Miodrag Nikolić, predsednik Opštine Sokobanja.

Na teritoriji Kruševca, pod vodom se nalazilo 55 objekata i 200 hektara oranica.

U Koceljevi je na snazi vanredna situacija već mesec dana. Pojedina sela, poput Kamenice, plavljena su čak četiri puta. Za manje od meseca bilo je više vode nego u poplavama 2014. godine.

“Ovaj kanal glavni nisu hteli da očiste i sad su tu hemikalije, voda ne može da ide u Tamnavu, ovo je nemoguće ovako živeti”, rekao je meštanin Radojko Ilić iz Kamenice.

Borisav Todorović iz sela Goločela rekao je da je voda bila svuda u kući i dvorištu.

Voda je i u podrumima i kuća i stambenih zgrada, oštećeni su pomoćni objekti i pokućstvo i u čačanskom kraju.

“Ovakva voda do sada nije bila, počev od škole i nizvodno je napravila štete na putevima”, rekao je jedan meštanin sela Loznice.

Mikan Živković iz Čačka rekao je da mu je bilo poplavljeno celo dvorište, podrum, dnevna soba i da je ostalo blato. “U podrumu je kotao, zamrzivač, ne znam šta da vam kažem”, kaže zabrinuti Živković.

U čačanskom kraju, na seoskom području, uništene su oranice, plastenici kao i više od 30 kilometara lokalnih puteva.

Izvor: kurir.rs