U julu ćemo imati 2 tropska talasa: Ipak, meteorolozi najavljuju kratko osveženje u skorijem periodu

|

Tropski dani koji su obeležili jun nastavljaju se u julu, s tim da će na samom početku meseca, za vikend osvežiti, ali to osveženje biće neznatno, za oko stepen ili dva.

“Jul će početi veoma visokim temperaturama, zatim će uslediti osetno zahlađenje, a pred kraj meseca će ponovo biti veoma toplo. Nakon prve sedmice i sve do polovine meseca imaćemo oko nedelju dana svežijeg vremena, taj period obeležiće dosta kiše i pljuskova, a pašće i noćne temperature ispod 15 stepeni Celzijusa”, prognozira profesor Marko Čubrilo.

Međutim, osveženje neće biti dugotrajno.

“Dnevne temperature će u tom periodu pasti na 25 stepeni. U pitanju je dosta osetnije osveženje, ali onda nas opet čeka toplije vreme. Naredni talas jačih vrućina verovatno možemo očekivati posle 22. i 23. jula, prema kraju meseca”, piše u njegovoj prognozi.

Sa profesorom Čubrilom se saglasna je i prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda, koja kaže:

“Očekuje se topao jul, sa srednjom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka. Srednja julska temperatura vazduha u intervalu od 23 do 26 stepeni u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 15 do 19. Srednja maksimalna temperatura vazduha za jul biće od 30 do 32 u nižim predelima, a u planinskim predelima od 20 do 24, dok će srednja minimalna temperatura biti u intervalu od 15 do 20. Očekuje se da ćemo imati od devet do 15 tropskih dana u Beogradu”, stoji u prognozi RHMZ.

“Ipak, malo je verovatno da će ovo leto biti toplije od prethodnih. Za sada nisu prognozirani rekordni dani sa tropskom temperaturom. Mislim da neće oboriti rekorde po broju dana sa 35 plus stepeni. Ovo leto biće toplo, natprosečno toplo, ali ne kao prošlo”, rekao je meteorolog Nedeljko Todorović.

Izvor: espreso.co.rs