Tek mu je 16 godina a već ima 150 ovaca: Sve je stekao sam – Devojka ga ostavila, smrde joj ovce (VIDEO)

|

Almin iz Bosne ima samo 16 godina, a već je stao na svoje noge. Može se pohvaliti stadom od 150 ovaca, lično njegovih, a sa “didom” je od svoje pete godine, pa sve dosad, ovcu po ovcu nabavljao. Tako je zavoleo ovčarstvo. Kaže da nije ni lako, ni teško, a on je na to navikao i ne bi svoje stado nikad menjao ni za jedan drugi posao.

“Ne bi brate što se kaže, bilo bi mi i teško i žao sve to sada razbataliti. A isplati se i na jaganjcima i na kurbanima, kaže mladi Almin iz Bosne koji veli da u kraju nema mladih kao što je on, samo još stariji ponešto drže”, započinje on.

Njegov otac kod svoje kuće ima bikove i krave a ovo ovde…

“To je njegovo, a ovo ovde je moje, sto posto moje”, kaže ovaj vredni momak od kog bi i odrasli mogli štošta da nauče.

Ide u drugi razred srednje škole, uči za vodoinstalatera. U školi, priznaje, nije nešto ali ide reda radi, samo da završi. Devojku sad nema, ali biće druga. Ostavila ga je upravo zbog ovaca.

“Imao sam curu… Ne sviđaju joj se ovce, ne pašu joj, kaže da joj smrdi…Nije joj pasovalo, i ona gas. Pogodilo me ali šta mogu, danas su sve takve, danas samo na telefon… mole Boga i gas ili vani da odu”, kaže tinejdžer dodajući da nikad ne bi išao preko jer se ovde bolje živi i da je tamo sve skuplje.

Telefon retko koristi sem za posao, da ugovori za “janjce”, ponekad pogleda taj Tik Tok kad mu je dosadno. Po kafićima ne ide jer bi rađe dinar u ovcu dao nego na nargile: “Tako, samo odoše pare”.

“Oni misle da su face što idu u te kafiće i na te nargile, a to nije ništa, samo odu pare pa rintaj dalje”, kaže prerano sazreli Almin koji pred sobom vidi jasan cilj i svoju budućnost – na svom imanju, a san mu je da bude jak poljoprivrednik, da ima što više ovaca, krava i bikova. Mladi gazda ima traktor i sve priključke a da barata mašinom naučio ga je otac.

“Ova ovca mi je sve dala i kako sad da je prodam… Ne bi ih ni za bogatstvo dao sad kad bi došao neko, a bilo je ponuda, ali Almin ih je sve odbacio. Od malena je navikao i na hladnoću i na kišu, na zimu, sunce.

Veruje da su roditelji na njega ponosni.

“Pitaju, kako on ima, a ja radim, satreh se… I ovde je napredno ali neće da rade, samo da leže i mole Boga neka marka da padne, kažu daće Bog”, objašnjava Almin dodajući da u inostranstvo nikad ne bi otišao jer bolje mu je da je svoj gazda nego da robuje za stranca.

Ima želju da se jednog dana oženi, da ima veliku porodicu i voleo bi da ima četvoro-petoro dece. Žena je, kaže, da se poštuje, a da se na decu ne galami. Za svoju decu bi voleo da budu pošteni i dobri ljudi.

Izvor: kurir.rs