Svekrvo, poštujem te i volim ali neću te zvati “mama”: Buduća snaja na samom početku postavila granice

|

I dok se ostatak sveta bavi visokim tehnologijama, istopolnim brakovima i tekovinama novog veka, mi na balkanskim prostorima se još uvek raspravljamo treba li svekrvu oslovljavati sa “mama”. Ja sam jedna od onih srećnica čija je svekrva naglasila da nema potrebe da je nazivam tako.

Zbog čega? Zbog toga što već ima svoje troje dece i prirodno je da je oni zovu mama. Isto tako kao što je normalno da moj brat i ja našu majku oslovljavamo sa „mama“. Jer majka je jedna. I to nije samo fraza.

Ne mogu da verujem da mnoge buduće svekrve u Srbiji ne mogu da shvate da snaje više ne žele da ih nazivaju majkama.

Na prvom mestu, to nije prirodno. Nisi me ni rodila, ni odgajala da bih te zvala “majko”. Kako niste svesne koliko je snajama teško da izgovore tu reč, pa ih još i terate da to urade.

I kao da ste svesni koliko im je neprijatno da je izgovaraju, pa ih još više terate da to rade, a pojedine čak i insistiraju na tome. A zbog čega? Zato što ste vi svojevremeno svoje svekrve zvale “majko”, “mama”, pa je sada došlo vreme da i vas neko tako zove.

Najgluplji izgovor zbog čega to zahtevate jeste “iz poštovanja”. Zar se tako iskazuje poštovanje? Pomešale ste pojmove. Poštovanje se izražava dobrom komunikacijom, razumevanjem, ljubavlju i pažnjom prema vašem sinu, a ne rečju “mama”.

Da li to nekome terate inat? Ranije je poštovanje bilo i da se svekru peru noge, pa ne primećujem da u današnje vreme neka snaja to radi. Čak ni moja baka koja je doživela 86 godina, niti je svoju svekrvu zvala majkom, niti je očekivala od svoje snaje isto.

“Ja imam svoje dete koje će me zvati mama. Snaja ima majku koju će zvati tako. Toliko”, govorila je moja baka.

Šta je sa ženama koje nemaju majku? One koje su odrasle bez najvažnije figure, one čak i ne znaju šta znači ta reč, a vi ih terate da vas zovu “mama”. Prestanite da spominjete tradiciju iz prošlosti za svoje niske ciljeve. Život nam je i dovoljno komplikovan i težak i imamo mnogo problema i bez te bespotrebne rasprave.

Izvor: crnobelo.rs