Sutra slavimo letnjeg Svetog Nikolu: Dve stvari nikako ne bi trebalo raditi – Posebno ispoštujte običaje vezane za decu

|

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra, 22. maja, proslavljaju letnjeg Svetog Nikolu, praznik posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja – Mirlikijskog čudotvorca. Na sutrašnji dan obeležava se spomen na događaj kada su mošti sveca prenete iz Mire u Bari, koji se kao preslava označava kod svih onih koji proslavljaju Nikoljadan 19. decembra, i obrnuto.

Ovaj svetitelj rođen je u gradu Patari, u oblasti Likije, na području današnje Male Azije, kao jedinac bogatih i znamenitih roditelja, Teofana i None. Njegovi roditelji, Teofan i Nona bili su znameniti ljudi, visokorodni i bogati i činili su mnoge milostinje prema siromašnima.

Prema narodnim verovanjima na ovaj dan nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i obavljati bilo kakve kućne poslove. Budući da je Sveti Nikola zaštitnik dece, mnogi na ovaj dan daruju decu poklonima. Iako kalendarski ne pripada letu, zbog najčešće lepog vremena kada “pada” ovaj praznik, u narodu se naziva i letnji Sveti Nikola.

Mnoge srpske porodice, koje tog svetitelja smatraju svojim zaštitnikom na ovaj dan proslavljaju svoju krsnu slavu i slave Svetog Nikolu koji važi za zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Njegovo ime znači narodni pobednik.

Izvor: espreso.co.rs