Sutra je veliki praznik: Vernici jedno nikako ne bi trebalo da rade – Žene, obratite posebnu pažnju

|

Prenos moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca smatra se praznikom kada se nikako ne rade teški poslovi, a ovo naročito važi za žene koje treba da izbegavaju predenje, tkanje, šivenje i slični poslovi.

Prema hrišćanskoj tradiciji veruje se da se Ignjatije Bogonosac javljao više puta iz raja i činio čuda pomažući i danas svakome ko ga priziva u pomoć sledećom molitvom:

“Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Ignjatije: Moli Hrista Boga da spase duše naše.”

Svetog Ignjatija praznujemo 2. januara, a na sutrašnji dan crkva obeležava prenos njegovih časnih moštiju iz Rima u Antiohiju, gde je ranije bio arhijerej.

Sveti Ignjatije i danas je krsno ime koje se slavi u mnogim krajevima Srbije. Ovaj svetitelj je ipak i u crkvi i narodu poznatiji pod imenom Ignjatije Bogonosac. Tako je prozvan zato što ga je, prema predanju, kao maloga, Isus držao u rukama, kao i zbog toga što je uvek “nosio Boga” u srcu i mislima.

Bio je učenik Svetog Jovana Bogoslova i episkop u Antiohiji. Ulagao je mnogo truda i napora u širenju hrišćanstva. Prvi je uveo antifonski način pojanja u crkvi – pevanje sa dve pevnice tako da, kad pojanje na jednoj strani prestane, na drugoj počinje.

Izvor: espreso.co.rs