Šta ćemo ako hleb bude koštao 80 dinara: Visoke tržišne cene brašna primoravaju pekare na poskupljenje

|

Cene žitarica su drastično poskupele na svetskim berzama, a to se odrazilo i na cenu brašna. U odnosu na prošlu godinu, brašno je u Srbiji poskupelo sa 26 na više od 50 dinara po kilogramu, zbog čega pekari najavljuju poskupljenje hleba na 80 dinara.

Aco Ćalović, finansijski direktor „PONS“, najvećeg pekarskog preduzeća u Zapadnoj Srbiji, ocenjuje da će trenutne cene biti koliko-toliko pod kontrolom dok nema poskupljenja energenata.

“Postoje dve vrste hleba. Imamo obaveznu proizvodnju od najmanje 30 odsto narodnog hleba ‘Sava’ čija je cena ograničena na 46 dinara. Ona je održiva jer se brašno obezbeđuje iz robnih rezervi od strane države, a košta 30 dinara. Tržišne cene brašna koje su više od 50 dinara uslovljavaju da ovaj drugi deo proizvodnje mora biti po znatno višim cenama. Te cene su sigurno i 70 i 80 dinara, i ono što je najgore, ne znamo gde će se zaustaviti taj rast”, rekao je Ćalović i dodao:

“Mi pekari moramo da mislimo i o kupovnoj moći naših potrošača, tako da ćemo biti veoma oprezni kod svakog poskupljenja i gledati da to bude najminimalnije. Podsećam, da do 30. juna imamo obećanja Vlade Srbije da neće biti poskupljenja energenata, tako da će do tada nekako biti moguće kontrolisati cene na ovim nivoima”, objašnjava Ćalović.

On se u potpunosti slaže sa odlukom da se ograniči izvoz brašna, ali, ipak, smatra da to neće biti dugoročno rešenje.

Izvor: nova.rs