Šapčanka kupila šećer u pakovanju od 5 kilograma: Kada je videla račun preseo joj sok od zove koji je htela da napravi

|

Počela je sezona pravljenja domaćih voćnih sokova, te je šećer ovih dana vrlo tražena namirnica. Uredbom o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica cena šećera je zamrznuta na niovu od 15. novembra prošle godine, ali tržišni inspektori u redovnim kontrolama skoro svakodnevno otkrivaju trgovce koji šećer prodaju po višim cenama.

“Pre par dana kupila sam kilogram šećera za 74 dinara. Ovih dana sam rešila da pripremam sirup od zove i u istoj prodavnici pronašla pakovanje od 5 kilograma, koliko mi je i potrebno. Na kasi sam se iznenadila visinom računa koji je iznosio 620 dinara”, ispričala je Šapčanka koja je šećer platila skoro duplo skuplje nego da je pazarila pet pakovanja po kilogram.

Iz inspekcije objašnjavaju da u ovom slučaju trgovac nije pevario potrošača, jer su ograničene cene samo kilogramskog pakovanja šećera. Proizvođači i trgovci mogu slobodno formirati cene težih pakovanja – od 5,10 i 50 kilograma – što ne znaju svi kupci pa onda dođe do zabune na kasi.

“Nekada je bilo logično da teže pakovanje bude po kilogramu jeftinije. Sada logika, izgleda, više ne važi, već treba dobro otvoriti oči i gledati u cene. Nije logično ni što je država ograničila cenu samo kiogramskog pakovanja jer je šećer isti u svakom pakovanju”, kaže potrošač koji je odlučio da sačeka da u prodavnicu stigne kilogramsko pakovanje.

Tržišni inspektori otkrivaju trgovce koji prepakuju šećer iz džakova od 50 kilograma i prodaju ga u rinfuzi skuplje. U tim slučajevima oni donose rešenje o zabrani prometa i nalažu da se cena vrati na dozvoljenu. Pošto su tržišni inspektori u ovim slučajevima nadležni samo za kontrolu cena i sprovođenje državne uredbe, u rešavanje ove zavrzlame uključuju se i poljoprivredni inspektori u čijoj je nadležnosti kontrola prometa robe.

Šećer se razmerava na kilogram iz originalnog pakovanja koje ima svoju deklaraciju, ali je ipak nejasno da li je u pitanju prepakivanje, koje nije dozvoljeno ili se radi o prodaji u rinfuzi koja je ranije bila zabranjena, a po novom pravilniku više nije – u dilemi su i poljoprivredni inspektori pa u postupku rešavanja ovakvih situacija traže mišljenje “sa više instance”.

Izvor: telegraf.rs