Recite detetu istinu o Deda Mrazu na suptilan način: Nećete razbiti mit, već pokrenuti seriju dobrih dela

|

Moje dete ima skoro šest godina i polako postaje sumnjičava kada je reč o Deda Mrazu. Mužu i meni postaje sve teže da na njih odgovorimo tako da ona odgovorom bude zadovoljna.

Tako sam, tražeći najbolji način da je suočim sa istinom o Deda Mrazu, naišla na jednu genijalnu ideju.

Jedna mama opisala je kako se to, godinama unazad, radi u njenoj porodici. Ukratko, od toga da dete dobija poklone od Deda Mraza, ona najbolja deca dobijaju privilegiju da i sama postanu Deda Mrazovi! Na ovaj način, cela magija Deda Mrazovog postojanja nije mit koji treba razbiti, već postaje serija dobrih dela koja jača i širi božićni duh.

Kada dete postane sumnjičavo, pođite s njim negde gde ćete moći na miru da pričate. Kažite mu nešto ovako: „Ove godine si stvarno mnogo porastao. Ne samo što si viši, već vidim da je i tvoje srce veće (tu mu napomenite neka njegova dobra dela). Zapravo, sada si dovoljno veliki da možeš i sam da postaneš Deda Mraz.

Znaš da većina su Deda Mrazova koje si video su zapravo ljudi obučeni kao Deda Mraz. Možda ti je neko od drugara čak i rekao da Deda Mraz ne postoji. Mnoga deca to misle, zato što još uvek nisu spremni da i sami postanu Deda Mraz, ali ti – JESI.

Reci mi najbolje stvari koje znaš o Deda Mrazu. Šta Deda Mraz dobija za svoj trud (povedite dete do odgovora – kolačiće, zadovoljstvo zbog učinjenog dobrog dela..). Vidiš, sad si definitivno spreman da postaneš Deda Mraz!”

(Ovde je važno da zadržite ozbiljan, ali konspirativan ton)

Zatim, odaberite nekog iz bliskog okruženja kome će dete biti Deda Mraz. Misija deteta je da sazna šta ta osoba želi od Deda Mraza, da joj to spremi, upakuje, tajno odnese i – nikad ne oda ko je poklon doneo. Biti Deda Mraz nije nešto što se čini da biste dobili priznanje. To je nesebično darivanje, bez očekivanja protivusluge.

Tokom godina, dete će uvek birati nekog drugog kome će biti tajni Deda Mraz, a najlepši je osećaj kada dođe vreme da se drugom detetu saopšti ista stvar, a prvo dete vam u tome pomaže i vodi svog brata ili sestru. Zajedno svi čine dobra dela, čineći nekog drugog srećnim.

Ima li boljeg dokaza da Deda Mraz ipak – postoji?

Izvor: zelenaucionica.com