Prenos moštiju Svetog Jovana Zlatoustog: Prema verovanju, žene ne bi trebalo da uzimaju ove predmete u ruke

|

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici na današnji dan slave veliki praznik posvećem svetom Jovanu Zlatoustom, praznik prenosa moštiju svetog Jovana Zlatoustog, velikog učitelja Pravoslavlja iz 4. veka, rodom iz Antiohije, inače jednog od Sveta tri jerarha.

Ovo je dan molitvenog sećanja na prenos Moštiju ovog svetitelja iz jermenskog sela Komana, gde se kao izgnanik up0kojio, u Carigrad, gde je ranije bio patrijarh. Upokojio se 407. godine. Zbog besedništva nazvan Zlatoustim. Ostavio je brojna pisana dela.

Vernici sa naših prostora još ga nazivaju i „zlatnom trubom Pravoslavlja“ zbog upornosti i žara kojima je u svojim govorima ljudima ukazivao na snagu i ispravnost hrišćanstva.

Narodna verovanja i običaji

U nekim krajevima Srbije još se i danas veruje da žene na praznik Svetog Jovana Zlatoustog ne smeju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle, jer ovaj svetitelj ne želi da one na njegov praznik rade već da se svi podjednako, uz neku dobru knjigu, opuste i posvete duhovnom razvoju pre nego materijalnom bogaćenju.

Ako već uspete da pobegnete od obaveza u ovom stresnom vremenu, prošetajte i do crkve. Zapalite sveću u čast Svetog Jovana Zlatoustog i pomolite mu se. Navodno, nakon toga sve će vam u životu ići lakše.

Izvor: magazin.novosti.rs