Pomodarstvo ili stvarna potreba: Roditelji daju debele pare za proslavu dečijih rođendana – Plaćaju od 24.000 dinara do čak 1.000 evra

|

Poslednjih godina među roditeljima i decom zavladao je trend proslave rođendana u igraonicama, što je popriličan udar na kućni budžet. Pomodarstvo ili stvarna potreba, pitanje je koje se često nameće kada se otvori tema proslave dečijih rođendana.

Za dva sata slavlja roditelji neretko izdvajaju i do 1.000 evra, a što je ekskluzivniji prostor i lokacija, veći broj gostiju, i cena je, naravno, viša. Rođendaonice uglavnom imaju klasične pakete koji obuhvataju izradu pozivnica i zakup prostora sa uslugom animatora u trajanju od dva do dva i po sata. Za dvadesetoro do tridesetoro dece i isto toliko odraslih cene variraju od 10.500 do 24.000 dinara.

Ovi paketi ne podrazumevaju hranu, piće, tortu, kao ni usluge fotografa koja košta oko 2.000 dinara. U zavisnosti od broja gostiju za piće će se potrošiti od 12.000 do 15.000 dinara.

Rođendan bez torte je nezamisliv, ali su nezamislive i cene u pojedinim poslastičarnicama. Cena torte po kilogramu iznosi oko 1.500 dinara. Za dekoraciju roditelji u proseku izdvajaju od 3.000 dinara (helijumski baloni) do 10.000 dinara (20 balona).

Većina rođendaonica ima i all inclusive pakete u ponudi koji roditeljima umnogome olakšavaju organizaciju. Sve što je potrebno za proslavu je u paketu. U zavisnosti od broja osoba na rođendanu, cene “all inclusive” varijante se kreću od 45.000 do 75.000 dinara.

Kako otkriva jedna mama “Espreso”, nedavno je za proslavu sinovljevog rođendana izdvojila čak 420 evra. Kako kaže, nekoliko puta je u šali rekla da će dići kredit za proslavu.

S obzirom na poskupljenja u sektoru ugostiteljstva i inflaciju, ova šala lako može da se pretvori u stvarnost.

“Sinu sam pravila rođendan u lokalnoj igraonici na Žarkovu. Izabrali smo all-inclusive varijantu. To je kod nas podrazumevalo hranu, piće, prostor, animaciju, ali ne i tortu. Za 20 dece i 20 odraslih cena je bila 420 evra. Da ne pričam što kilogram torte košta između 1.800 i 2.000 dinara – ako hoćeš da liči na nešto. Nekoliko puta sam kroz šalu rekla da ću dići kredit za dečiji rođendan. Ćerkine drugare smo kasnije vodili u bioskop i ta varijanta je bila tri puta jeftinija”, kaže Sonja V. za portal Espreso.

Izvor: espreso.co.rs