Ono što je pronađeno u brodu koji je potonuo pre 500 godina zaprepastilo je sve: “Ovo je potpuno jedinstveno i neverovatno otkriće”

|

U olupini kraljevskog broda, koji je potonuo pre više od 500 godina u Baltičkom moru blizu Švedske, arheolozi su pronašli jedinstveni sanduk s dobro očuvanim začinima, od šafrana do bibera i đumbira.

Olupina broda Gribshund, vlasništvo kralja Hansa od Danske i Norveške, ležala je na morskom dnu od 1495. godine, kada je potonuo nakon požara, a monarh je u tada bio na političkom sastanku u Švedskoj.

Sportski ronioci pronašli su olupinu ovog broda još 60-ih godina, ali su istraživanja sprovedena poslednjih nekoliko godina.

U ranijim izronima na površinu su izvučeni veliki predmeti kao što su ukrasna glava sa pramca i drvo. U novijim istraživanjima, koja vodi arheolog sa univerziteta Lund, Brendan Foley, pronađeni su začini zakopani u sedimentima.

“Baltik je čudan – nizak nivo kiseonika i mali procenat slanoće, niska temperatura, toliko organskih stvari je tako dobro očuvano u Baltičkom moru, što ne bi bilo moguće u okeanskom sistemu”, rekao je istraživač, ali on smatra “izvanrednim da su začini pronađeni u tako dobrom stanju”.

Začini su tada bili statusni simbol, jer su samo bogati ljudi mogli da priušte svom nepcu dodatke jelu poput šafrana ili karanfilića, koji su se uvozili u Evropu. Začini su verovatno putovali s kraljem Hansom, dok je bio na sastanku u Švedskoj.

Naučnik sa Univerziteta Lund Mikael Larson, koji je i proučavao ovo otkriće, zadivljen je naročito šafranom. “Ovo je jedini arheološki kontekst u kojem je pronađen šafran. Zato je ovo jedinstveno i vrlo posebno otkriće.”

Izvor: kurir.rs